Golo Brdo: Beskonačni KaraOK Dragane Sapanjoš

Performans Dragane Sapanjoš u Studiju Golo Brdo
Performans Dragane Sapanjoš u Studiju Golo Brdo

Ovogodišnji izložbeni ciklus Studija Golo Brdo, na istoimenom brdu istočnog ruba Rovinjskog Sela, otvoren je predstavljanjem Dragane Sapanjoš, a bilo je nazočno mnoštvo gostiju iz likovnog miljea. Novigradska umjetnica predstavila se ambijentalnom instalacijom i performansom pod nazivom KaraOK. Postavila je klasičan set-up za karaoke, u kojem se posjetitelji pozivaju na sudjelovanje pjevanjem pjesme na zadanu glazbu.

KaraOK se očito referira na karaoke. Dragana Spanjoš se poigrala riječima, pa je karaoke na hrvatski prevela kao Kara OK, iliti on te kara dobro. Pred publikom, okrenut leđima, sjedio je performer -  elegantan čovjek sa šeširom. Daljinskim upravljačem u ruci mijenjao je dijapozitive na dijaprojektoru, očajnički pokušavajući uhvatiti pravi trenutak i bar jednom spojiti tekst u suglasju s glasom.

U takvo postavljenoj konstelaciji apsolutno je nemoguće otpjevati pjesmu na pravi način. Umjetnica je međutim nekoliko puta stala uz mikrofon i savršeno otpjevala pjesmu Soft Cella Tainted Love. No, publika koja je to isto pokušala učiniti čitajući tekst sa slajdova, suočila se s nemogućnošću pravilnog spajanja teksta i glazbe.

Performans može trajati unedogled, čitavu noć. Stalno je upaljena infracrvena električna lampa, koja se najčešće koristi za zagrijavanje, a u ovom slučaju osvjetljava s leđa čovjeka s dijapozitivima. Mikrofoni su na raspolaganju publici. Ljudi mogu pjevati kad god to požele, a čovjek će samo za njih dijapozitivima  pokušati sinkronizirati sliku sa zvukom.

Dragana Sapanjoš završila je Akademiju Brera u Milanu, a živi i djeluje između tog velegrada i malog Novigrada.

Ovogodišnji niz izložbi nastavlja se 3. kolovoza, a gost je poznati konceptualni umjetnik Mladen Stilinović. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter