Golfu nije mjesto na Muzilu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Gradani su iskljuceni iz korištenja, planiranja i ekonomske koristi Muzila", kazao je clan gradanske inicijative za Muzil "Volim Pulu" Emil Jurcan prilikom subotnjeg predstavljanja treceg broja novina Otvoreni Muzil u galeriji Cvajner koje je okupilo stotinjak gradana.

Clanovi inicijative ponovno su jasno istaknuli da golfu nije mjesto na Muzilu te umjesto instant-rješenja predlažu dugotrajnije i strucno promišljanje o buducnosti Muzila, kao i konstruktivnu javnu raspravu koju najavljuju za iducu godinu.

Iako je po pitanju korištenja Muzila napravljen, veli Jurcan, odlucan korak naprijed - dvama posjetima ove godine - iskljucenje iz korištenja dodatno se radikaliziralo, što je clan inicijative Marko Percic pojasnio rekavši da su gradske vlasti narucile od planera proceduru izmjene Prostornog plana uredenja grada i Generalnog urbanistickog plana da bi ga uskladile s županijskim Prostornim planom, a promjena se odnosi na prenamjenu Muzila u golf igralište.

Ovo Percic smatra najopasnijim što se dogodilo pa dodaje da Grad Pula kao alibi koristi da je obvezno uskladiti se s planom višeg reda. Stoga su se clanovi inicijative, sa željom da gradani paralelno planiraju buducnost Muzila, povezali s grupom strucnjaka/mentora i studenata zagrebackog Arhitektonskog fakulteta koji su ljetos mjerili objekte i stanje na Muzilu, kao pripremu podloga i nacrta s kojima ce studenti iduci semestar zajedno s mentorima promišljati buducnost ove vrijedne pulske lokacije.



Osim sa spomenutim, povezali su se s arhitektonskim fakultetima još pet europskih gradova koji bi takoder trebali dati svoje prijedloge o buducnosti Muzila, a gradani su pak pozvani sudjelovati u javnim raspravama koje ce se održati iduce godine: "Ako su gradani ukljucenu u planiranje buducnosti Muzila, može se premostiti i trece iskljucenje, ono ekonomske koristi", zakljucuje Jurcan.

- Župan Ivan Jakovcic i gradonacelnik Boris Miletic politicki su najodgovornije osobe za nametanje golfa na Muzilu i projekta "Brijuni rivijera", a da uz to gradonacelnik igra jednu licemjernu, pomalo kukavicku igru. S jedne strane, javno nas podržava, a s druge poslušno provodi Jakovcicev gotovo životni, osobni projekt. Dati Muzil, što je cetvrtina Pule, jednoj kompaniji na 66 godina - što znaci trajno - jest po mom osobnom mišljenju kriminalno, kaže Zoran Angeleski, clan inicijative.

U prilog cinjenici da inicijativa nije nicija, vec svoja, Angeleski iznosi podatak o financiranju novina: 5.769 kuna za nakladu od pet tisuca primjeraka placenu samodoprinosima clanova od nekoliko stotina kuna što je, smatraju, najmanje što pojedinacno mogu uciniti za Muzil.

- Mi ne želimo vlast na Muzilu, vec da vlast posluša gradane - to je suština demokracije, rezolutno zakljucuje Angeleski.


Podijeli: Facebook Twiter