Golferi u Fratarskoj šumi do 2012.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za proljece iduce godine predviden je pocetak gradnje prve faze golf resorta Biska Golf Istra u Fratarskoj šumi, planiranog na 76 hektara zemlje nasuprot autokampa Park Umag kraj Karigadora u opcini Brtonigla.

Investicija se u ovoj fazi procjenjuje na 60 milijuna eura, a ukljucuje golf igralište s 18 rupa, 80-ak vila, golf kucu i pratece objekte s pripadajucom infrastrukturom, iznijeli su na konferenciji za novinare predstavnici investitora Golf Istra Magica d.o.o., odnosno njegovog vlasnika, tvrtke Makro 5 iz Buja u vlasništvu Zvonka Anderluha i Marjana Habjana.

Kako je napomenuo Anderluh, nakon dugogodišnje procedure ishodena je pravomocna lokacijska dozvola, dok je glavni projekt u završnoj fazi izrade. Osim što je predstavljen projekt resorta, za sredinu prosinca je najavljeno raspisivanje medunarodnog natjecaja za izvodace radova i dobavljace opreme.



"Osim velikim tvrtkama, koje su sposobne nuditi kompletne radove, omogucit cemo izravno prezentiranje ponuda i manjim specijaliziranim izvodacima i dobavljacima. Što je moguce veci udio radova želimo povjeriti kvalitetnim domacim tvrtkama.

Cilj nam je da gradnja igrališta pocne u travnju i da prva faza bude gotova u listopadu ili studenom 2012. U dvije godine zaposlit cemo 500 do 700 ljudi, a s dovršetkom resorta otvorit ce se 80 do 120 radnih mjesta razlicitih struka i profila", rekao je Anderluh, dodavši da je investicija, koja ce biti kompletirana hotelom, ukupno teška oko 100 milijuna eura.

Na novinarsko pitanje je li omogucenih 540 ležajeva optimalno za funkcioniranje golfa odgovorio je potvrdno. "Naš interes je bio što manja izgradnja iako nam regulativa omogucava znatno više. Vile za šest osoba, smještene na 8,5 hektara, imaju 350 do 550 cetvornih metara razvijene površine i visinu do vijenca od sedam metara, a gledano iz zraka krovovi ce zauzimati svega cetiri posto površine", kazao je.

Upitan može li jamciti da nece biti prodaje vila, kazao je da može sve dok on bude direktor tvrtke Golf Istra Magica. "Nastojat cemo ukljuciti dva ili tri jaca, kvalitetna partnera s kojima cemo resort izgraditi do kraja, pa se vlasnicka struktura može promijeniti, ali se toplo nadamo da ce i drugi koji udu u ovaj poduhvat shvatiti da je kvaliteta projekta upravo u tome što nema preizgradenosti", rekao je.

Naglasio je da ce projekt biti realiziran na zemljištu u vlasništvu investitora te da je srednje težak golf teren, namijenjen i profesionalcima i amaterima, projektirala svjetski priznata tvrtka European Golf Design iz Londona. Zajedno s project-managerom Edijem Kozlovicem ukazao je na inovativnosti u rješavanju energetskih potreba i ekološki pristup u korištenju obnovljivih izvora energije.

"Jezera za navodnjavanje za ukupno sto tisuca kubika vode punit ce se procišcenom sanitarnom i oborinskom vodom, a iskljucivo u ekstremnim uvjetima za zalijevanje terena koristit ce se vodovodna voda. U planu je i vodosprema za bujicne vode od 600 do 700 kubika kojom cemo štititi i okolno podrucje.

Vile ce biti gradene po principu pametnih kuca s velikim uštedama energije, godišnji trošak za grijanje bit ce manji od eura po cetvornom metru, koristit ce se pojedina avangardna tehnološka rješenja, a citav ce resort moci proizvoditi 85 do 90 posto energije potrebne za njegovo funkcioniranje", kazao je Anderluh.

Na pitanje o tužbi koju je talijanska Crkva, odnosno opatija Praglia kraj Padove, podnijela protiv župe Dajla, porecko-pulske biskupije i svih involviranih oko zemljišta za koje traži povrat, a u koje je ukljuceno i 76 hektara Fratarske šume, kazao je da je prvostupanjska presuda bila u korist tuženih.

"Receno je da bi o tome trebalo odlucivati upravno tijelo jer je upravnim aktima to zemljište i vraceno Crkvi. Sad je sve to na drugostupanjskom sudu i uvjereni smo da ce presuda ponovno biti u našu korist, jer drugacije ni ne može biti. Kad se taj spor okonca, onaj tko ga izgubi mora ocekivati našu tužbu za naknadu ogromne štete", istaknuo je Anderluh, specificirajuci da u trenutku kupnje tvrtke Golf Istra s pripadajucim zemljištem u temeljnom kapitalu, koju je osnovala župa Dajla, od jednog zagrebackog odvjetnika nije bilo nikakvih zabilježbi na taj teren. (Kristina FLEGAR, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter