Golferi na mom poluotoku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Crveni Vrh proteklog je tjedna ugostio vrh hrvatskog golfa. U cetverodnevnom kampu prvi put okupili su se najnadareniji mladi hrvatski golferi. Pozivu se odazvalo osam mladica dobnog uzrasta od 16 do 23 godine, medu kojima je bio i 17-godišnji Puljanin Mario Funcic, koji je nedavno osvojio naslov apsolutnog prvaka Hrvatske.

Ujedno se radi i o trenutno najboljim hrvatskih golferima, jer upravo taj naraštaj igraca ostvaruje i najbolje rezultate kako na domacim, tako i na inozemnim natjecanjima.



Nadareni hrvatski golferi na Crvenom Vrhu svoja su prakticna i teorijska znanja iz ovog sporta tesali pod paskom našeg proslavljenog NBA košarkaša Tonija Kukoca, pasioniranog igraca golfa iza kojeg je vec 16-godišnje iskustvo bavljenja ovim sportom, prije svega u SAD-u. Kukoc je, premda je i sam naglasio da nije školovani strucni kadar golfa, rado prihvatio poziv HGU-a da bi prenio svoje bogato iskustvo mladim kolegama.

- Prvi put sam se ovdje u kampu HGU-a našao u ulozi ucitelja golfa. Premda ovu ulogu valja uzeti uvjetno jer su se ovdje okupili mladici koji vec imaju zavidno znanje igranja golfa, a ni ja nisam posve strucan ulaziti u najdetaljnije tehnicke finese njihove igre - veli nam taj strastveni zaljubljenik u golf. Medutim, vjerujem da sam u proteklih 16 godina igranja golfa stekao dovoljno iskustva i znanja i da imam što prenijeti na ove naše mlade igrace.



- Najvažnije je da ti mladici shvate da se ništa ne može postici preko noci, da ne brzaju i ne preskacu svoje faze razvoja. Samo se u iznimnim slucajevima igraci strelovito uspinju na vrh, za ostale je taj put vrlo usporen, no najvažnije je krociti pravim putem.

Usporedba naših mladih igraca s njihovim vršnjacima iz zemalja s razvijenijim golfom još uvijek nije moguca.

Što na sve kažu polaznici kampa, pitali smo aktualnog prvaka Hrvatske, Puljanina Funcica.



"Svi mi u Hrvatskoj koji se bavimo golfom vecinu svega što smo postigli ostvarili smo pretežno individualnim radom i zato su nam ovakva okupljanja na kojima možemo puno nauciti od jednog sada vec možemo reci iskusnog golfera kao što je Kukoc od itekakve koristi.Svjestan sam koliko kvalitetne dorade još nedostaje mojoj igri, no nažalost kod nas su infrastrukturne i strucne mogucnosti za napredak limitirane, jer su ovakva okupljanja kao što je bilo ovo na Crvenom Vrhu samo «kap u moru» cijelog procesa razvoja golfa.

U Hrvatskoj sam osvojivši naslove juniorskog i seniorskog držanog prvaka ostvario sve što sam mogao. Zato su mi želja i plan otici u SAD studirati i nastaviti igrati golf, steci prije svega fakultetsku diplomu, a ako se pokažem dovoljno dobrim, i napraviti zadovoljavajucu karijeru igrajuci golf", veli mladi Mario Funcic.


Podijeli: Facebook Twiter