Golf napokon mili prema Marleri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više nema nikakvih prepreka realizaciji golf projekta Marlera na samom jugu Istre. Konacno je nakon više od desetljeca povlacenja projekta od nemila do nedraga po državnim službama, prije dva dana toj muci došao kraj jer Vlada konacno investitorima omogucava raspolaganje državnim zemljištem gdje bi trebali biti izgradeni golf igralište s golf kucom, vile, apartmani i hotel. Rijec je o cuvenom golf projektu bivšeg nogometaša Dražena Ladica cija se gradnja barem dvaput godišnje najavljuje zadnjih nekoliko godina.

Igralište za dvije godine


- Vjerujem da je ovo posljednja prepreka za projekt i da na potpisivanje svih tih ugovora sada necemo cekati sljedece desetljece. Presretni smo što je konacno ta odluka Vlade donesena i zahvalni smo joj, medutim teško je više u išta vjerovati nakon toliko godina cekanja. Sada imamo stvarno sve potrebne papire i kada se svi ugovori potpišu, dakle za nekoliko mjeseci, trebala bi poceti priprema terena na Marleri. Ako tada radovi zapocnu, trebali bi biti okoncani u roku od dvije godine, a još godinu dana trebalo bi nam za hotel za koji imamo lokacijsku i nacelnu dozvolu, rekao nam je Siniša Slijepcevic iz tvrtke GTC koja investira u golf projekt.

S jedne je strane zadovoljan što je konacno ta odluka donesena, ali s nepovjerenjem gleda na buduce postupke u realizaciji golf igrališta o kojem se u Istri najduže govori. Prošlog je proljeca pocelo cišcenje i priprema dijela terena i trebalo se nastaviti na jesen, ali se cekala ova odluka Vlade. Istaknuo je da je takoder otkupljen veci dio privatnih parcela koje ulaze u obuhvat buduceg resorta koji ce imati pet zvjezdica i 800 ležajeva. Naime, cetiri posto ukupnog zemljišta od 130 hektara bilo je u vlasništvu privatnih osoba. Trenutno se samo izvlašcuju dvije cestice na podrucju golf igrališta, medutim one ne bi trebale zakociti projekt.

U cijelom obuhvatu na kraju ce investitor u vlasništvu imati 13 hektara zemljišta, koje je otkupio od privatnika i države, dok ce za ostatak placati koncesiju, kako je to prevideno u ugovoru potpisanom s državom još prije sedam godina. Slijepcevic je istaknuo da ce resort po završetku nece biti ograden.



- Kada smo radili projekcije koliko ce nas projekt koštati, imali smo podatak od 130 milijuna kuna. Treba u meduvremenu vidjeti što se promijenilo. Vidjet cemo koliki ce nam biti troškovi kada budemo raspisivali natjecaje za izvodace radova, ali možda i neki radovi zbog opce situacije sada budu povoljniji. Što se tice hotela, još ne planiramo gradnju i trebamo vidjeti kako cemo realizirati taj dio. Još 2007. godine potpisali smo ugovor s jednom uglednom hotelijerskom kucom koja je trebala preuzeti njegovo vodenje, medutim od onda se mnogo toga promijenilo, kazao je Slijepcevic, ne želeci otkriti o kojoj se to kuci radi jer zbog ugovora ne smije te podatke iznositi u javnost. Medutim, govorilo se da ce to biti Hyatt, koji širom svijeta vodi 434 objekta, što resorta, što hotela visoke kvalitete.

Ševerlica: Ocekujemo komunalni doprinos za hotel


Dok je Slijepcevic bio izuzetno nepovjerljiv u buducnost zbog dosadašnjeg iskustva, ližnjanski nacelnik Srecko Ševerlica nije mogao sakriti oduševljenje što konacno tom projektu ništa više ne stoji na putu. Ništa cudno, kada se zna koliko se ližnjanski nacelnik zalagao za gradnju ovog resorta za koji vjeruje da ce opcini donijeti sveopce blagostanje.

- Kako se tome ne bih radovao kada smo zajedno s investitorima prolazili kroz šumu muka i prepreka koje su ga dijelile od realizacije, od izdvajanja šumskog podrucja do zabrane Ministarstva obrane da se na tom podrucju gradi i niza drugih. Sada više investitori ne mogu reci da im nešto stoji na putu ili da ih netko koci jer je citavoj muci došao kraj. Dosad su nam investitori platili nešto više od tri milijuna komunalnog doprinosa, a u ponedjeljak idem u Zagreb dogovoriti se s njima o ostalih šest milijuna kuna koje nam duguju za komunalni doprinos. To je sve doprinos za golf teren, klupsku kucu, apartmane i 27 vila. Za hotel s pet zvjezdica, koji ce tamo nastati, još nam nisu predali projekt po kojem bismo im zaracunali komunalni doprinos, kazao je ližnjanski nacelnik.

Istaknuo je i da ce godišnje u proracun placati 120 tisuca kuna za koncesiju nad tim državnim zemljištem, koje se odrekla Vlada u korist ližnjanskog proracuna. Koncesija se daje na 40 godina. Prvi korak Opcine u gradnji infrastrukture, koju ce pokrivati komunalni doprinos, je uredenje 1,7 kilometra ceste od Galijole do buduceg resorta sa svom infrastrukturom.

- Ne kažem da nas sada ne cekaju neke druge prepreke, ali bitno je da su ove poteškoce iza nas. Sada nas cekaju, mogli bismo reci, one slatke muke, zakljucio je Ševerlica.

Novi resort zaposlit ce 200 ljudi


Na 130 hektara zemljišta uz more trebalo bi u sljedece dvije godine biti uredeno cetvrto golf igralište u Istri. Naime, dosad je izgradeno ono na Crvenom Vrhu u sklopu resorta Rezidencija Skiper, na proljece pocinje gradnja golfa kraj Umaga na lokalitetu Fratarska šuma, a otprije golferi dolaze na Brijune. Resort na Crvenom Vrhu koštao je 210 milijuna eura, dok ce Fratarska šuma u konacnici koštati oko 100 milijuna eura.

Na Marleri, cija se vrijednost procjenjuje na 130 milijuna eura, uz golf igralište s 27 rupa bit ce izgradeno i 27 vila, 80 apartmana i jedan hotel s pet zvjezdica. Zapošljavat ce više od 200 djelatnika. Što se tice lokalne infrastrukture, u planu je gradnja pristupne ceste do resorta s pratecom infrastrukturom od 1,7 kilometara te trafostanice od 110 kilovolta jer Elektroistra nema 2,5 megavata elektricne energije u ližnjanskom prstenu za isporuku struje.


Marlera podiže kvalitetu destinacije


I najveci hotelijer na jugu Istre Arenaturist raduje se ovom greenfield projektu jer ce itekako dignuti kvalitetu cijele destinacije. "Jako nas raduje što ce se taj projekt realizirati i drago bi nam bilo da to bude što prije. Definitivno ce od njega koristi imati i Arenaturist kao i svi drugi turisticki nositelji u destinaciji jer ce joj se podignuti kvaliteta, i to je na neki nacin sljedeca stepenica u razvoju turizma", kaže izvršni direktor Arenaturista Igor Štokovic.

Godina golf projekata


- Strašno je da se 12 godina trebalo cekati da se pocne realizirati projekt na Marleri. Taj je citav proces pokazao koliko je teško privesti neki projekt realizaciji. Mene kao golfera, naravno, posebno raduje da se ove godine pocinje raditi na dva golf igrališta u Istri, što znaci da bi se i drugi slicni projekti koji su u pripremi mogli poceti polako micati s mrtve tocke, rekao je županijski procelnik za turizam Branko Curic, bivši direktor županijske tvrtke Istra Golf Dizajn koja pomaže investitorima golf projekata u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter