Golf na Stanciji Grande ostaje na čekanju

Stancija Grande (J. PREKALJ/arhiva)
Stancija Grande (J. PREKALJ/arhiva)

Gradsko vijeće nije prihvatilo ciljane izmjene i dopune Prostornog plana uređenja (PPU) grada Umaga vezane za Stanciju Grande, nedaleko od Savudrije, pokrenute u cilju realizacije golf igrališta s 18 rupa i hotela visoke kategorije s najviše dvjesto postelja na prostoru oko tamošnje nekadašnje ladanjske Ville Cesare.

Jednostavnim rječnikom to znači da je, bar zasad, "pao" projekt novog turističkog golf resorta vrijednog oko 700 milijuna kuna, koji tvrtka Pelagius nastoji realizirati već niz godina.

Na jučerašnjoj su sjednici "protiv" glasali predsjednik vijeća Milan Vukšić (Zeleni savez - Zeleni) te potpredsjednici Nadio Krt (SDP) i Marino Kocijančić (HSU), još četvero vijećnika iz SDP-a - Goran Slavujević, Floriano Brenčić, Antonella Degrassi i Slavica Renko, kao i Mersada Borić (SDA).

Izmjene su podržali IDS-ovci Daglas Koraca, Denis Muminović, Slaven Paić, Dario Makovac i Sunita Prodan Benolić, zatim Veljko Ivančić (HSLS) i Blaž Vidović (HDZ), dok su suzdržani bili Danica Sardelić (DSŽ) i Davor Rašin (Hrvatski laburisti - Stranka rada).

Predsjednik vijeća je o ovoj točki zatražio ponovno glasanje, uz obrazloženje da prilikom prvog prebrojavanja, u kojemu je utvrđeno sedam glasova "za" i četiri "protiv", vijećnici nisu dovoljno visoko podigli ruke. Sličan se problem s prebrojavanjem događao i na drugim točkama dnevnog reda.

Glasanju je prethodilo izlaganje Dragana Radolovića iz tvrtke Urbis 72, koja je izradila prijedlog ciljanih izmjena i dopuna plana. Radolović je napomenuo da je dobiveno 11 suglasnosti od raznih ministarstava i drugih nadležnih tijela, a prethodno su održane tri javne rasprave od kojih jedna zbog smanjenja obuhvata golf projekta na 70 hektara, na traženje vlasnika terena - savudrijske Župe sv. Ivana Apostola i jedne savudrijske obitelji.

- Problem su tisuće kubika vode potrebne za održavanje golf terena, način na koji će ta voda biti tretirana i vraćana u prostor, kao i korištenje masivnih količina pesticida. Kad se prezentiraju ovakvi projekti nikad se stvari ne prikažu u potpunosti, kazao je Vukšić, odlučno se protiveći projektu u prezentiranom obliku. (K. FLEGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter