Golf krece kad Vlada "odluci"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradnja golfa na Marleri krece kada Vlada ispuni svoje ugovorne obveze iz konzorcijskog ugovora koji je potpisala 2004. sa investitorom saznajemo od Siniše Slijepcevica, direktora tvrtke GTC koja investira u projekt.  Iako su ispunjeni svi uvjeti iz ugovora o korištenju zemljišta na podrucju zahvata, Vlada još nije ispunila svoje ugovorne obveze mada se državno odvjetništvo ocitovalo da ne postoje nikakve pravne prepreke da stupimo u posjed zemljišta. Kljuc realizacije projekta iskljucivo je na Markovom trgu u Zagrebu i ovisi samo o Ministarstvu turizma i Vladi koju ovim putem javno pozivam da ispuni svoje ugovorne obveze i omoguci pocetak projekta, kaže Slijepcevic. Koje su tocno Vladine obveze nije nam htio otkriti, a pod ispunjenim uvjetima podrazumijeva nedavnu uknjižbu dvije cestice u Ližnjanu i jedne u Medulinu u korist države koje su bile dane na korištenje Agroprodukt-Puljanci i Arenaturistu. Uknjižba cestica nikada nije bila pravno sporna i postupak je trajao zaista predugo. Radovi mogu poceti doslovce 24 sata nakon što nam službe Republike Hrvatske dopuste stupanje u posjed zemljišta. Mi smo spremni, kaže Slijepcevic.

Ugovor omogucava korištenje 96 posto zemljišta na podrucju zahvata dok je ostatak bio ili još uvijek jest u privatnom vlasništvu. Naime, zemljište Marije Grbin s kojim je Opcina Ližnjan vodila spor tražeci da se poništi ugovor zakljucen izmedu države i Grbin okoncan je u sijecnju prošle godine u korist Opcine koja se u lipnju uknjižila kao vlasnik 30,5 tisuca metara kvadratnih. S investitorima koji su ponudili tržišnu cijenu zemljišta prema procjeni porezne uprave Opcina još nije postigla dogovor, a ukoliko do njega ne dode utvrdivanje tržišne cijene prepustit ce se sudu, saznajemo u Opcini. Zemljište tvrtke Nova Istra Idaeus ciji je vlasnik Talijan Barbiero Marzio investitor je otkupio, no nije nam htio otkriti po kojoj cijeni. Tvrtka Boljun jedina ne želi prodati svojih šest tisuca kvadrata i u tijeku je postupak izvlaštenja zemljišta koji može potrajati i do pet godina. Slijepcevic kaže da se projekt može dovršiti i bez Boljunove cestice, ali da je neprihvatljivo da u sklopu turistickog resorta s pet zvjezdica bude divlji deponij, koji se, kaže, danas nalazi na Boljunovoj cestici.

Inace, u projekt vrijedan 100 milijuna eura dosad je uloženo osam i on je u skladu s lokacijskom dozvolom iz 2002. godine. Oko deset posto investicije odnosi se na golf igralište s 27 rupa, a 15 posto na izgradnju komunalne infrastrukture. Od 130 hektara, manje od dva bit ce pod izgradenim objektima odnosno pratecim vilama, golferskim kucama i hotelu s pet zvjezdica. Ostatak terena namjerava se hortikulturalno oplemeniti te posaditi više od tisucu autohtonih stabala na zemljištu gdje je danas golet i makija. U kompleksu ce biti ukupno 800 ležajeva. Procjenjujemo da cemo u resortu zaposliti oko 350 ljudi, u svakom slucaju vecinom lokalno stanovništvo. Usporedo s pocetkom radova planiramo poceti s odabirom kljucnih zaposlenika i ulaganjem u njihovo dodatno obrazovanje o cemu smo vec razgovarali s hotelskim operatorom. Inace, resort ce privlaciti goste cija je dnevna potrošnja 200 eura, zakljucuje Slijepcevic.

Projekt ce Opcinu Ližnjan podici u financijskom smislu i s obzirom na turisticke sadržaje jer na 28 kilometara ližnjanske obale nema niti jednog turistickog objekta. Osim toga, dosad je uplaceno dva milijuna kuna komunalnog doprinosa što je tek deset posto od ukupnog iznosa.

 


Podijeli: Facebook Twiter