Golf ce probuditi uspavani Ližnjan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Je li gradnja golf igrališta i popratnih sadržaja dobra za Opcinu Ližnjan i njezine stanovnike te treba li uopce dozvoliti gradnju i, prema protivnicima golfa, apartmanizaciju Marlere - pitanje je oko kojeg se godinama lome koplja. Mišljenja su podijeljena, no sudeci prema izjavama Ližnjanaca, sve je više onih koji smatraju da je golf opcinska karta za prosperitet.

Osim lokalne vlasti, tako misle uglavnom ugostitelji i mali poduzetnici, dok nešto negativnije mišljenje imaju poljoprivrednici, i to oni koji zemlju obraduju upravo na buducim golf terenima. Njihov otpor ne cudi jer, ukoliko gradnja pocne, izgubit ce oko 40 hektara zemlje na kojoj siju (golf resort ce se protezati na oko 130 hektara), a dodatni razlog za negodovanje je taj što je tih 40 hektara u stvari državno zemljište koje oni godinama obraduju bez ikakve naknade.

Dragi Božic, vlasnik ližnjanske gostionice Veseli ribar, izrazio je apsolutnu potporu gradnji golf igrališta i popratnih sadržaja jer, kako je rekao, sezona ce se u opcini produžiti na 12 mjeseci. Istaknuo je da želi izgradnju golf igrališta buduci da ce od nje svi imati koristi, a k tome ce golf privuci i druge investicije te otvoriti radna mjesta. Dodao je da su price o zagadenju okoliša cista nebuloza i da je možda greška investitora što mještanima Ližnjana nisu prezentirali citav projekt, jer bi se tada vjerojatno izbjegle price o apartmanizaciji "na koju svi padaju".

Slicno mišljenje dijeli i Dubravko Savic, vlasnik konobe Galiola, koja se nalazi nadomak buduceg golf igrališta.- Golf ce probuditi ovo uspavano mjesto. Poboljšat ce se infrastruktura, otvorit ce se radna mjesta. Vec godinama prevladava mišljenje da je Ližnjan ribarsko i poljoprivredno mjesto, a ustvari je to mjesto s pet ribara i pet poljoprivrednika. Oko 80 posto kuca u Ližnjanu ima apartmane, okrenuli su se turizmu i naravno da želim golf igralište u blizini. Ne žele ga oni što nemaju što prodati ili nuditi, rekao je Savic.

Napomenuo je da opcina treba prosperirati, a ne da je u situaciji da na 26 kilometara obale nema ni litru vode za popiti te da turisti obavljaju nuždu u grmlju. Savic smatra da je mentalitet pojedinaca, pogotovo protivnika golfa, zastario te da radi po kljucu "onaj tko je bogat nije dobar".

Da se o gradnji golfa još treba raspravljati, odnosno da bi se trebalo pronaci kompromis izmedu golfa i poljoprivrede, uvjeren je predsjednik zadruge Agroližnjan Damir Škific.

- Uvijek postoje dvije strane medalje. Citavih 130 hektara zemljišta dati za golf, a zanemariti poljoprivrednike nije u redu. Ližnjanci se od pamtivijeka bave poljoprivredom i ribarstvom, što se ne smije podcijeniti, kazao je Škific. Istaknuo je da vlast ignorira tamošnje poljoprivrednike, iako vec 10 godina obraduju to zemljište, a izrazio je i bojazan da ce se gradnjom golf igrališta ugroziti i zagaditi prirodna ljepota tog podrucja.

Iako je gotovo svaka druga obitelj u Ližnjanu usko vezana za poljoprivredu, mahom na Marleri, na terenu smo zatekli vrlo malo Ližnjanaca, a na naše pitanje žele li golf igralište, odgovori su uglavnom glasili: "Ma, ja se ne intendin u ta dela", "Ja san seljak i delan kampanju", "Puš me svragon, ne znan ja niš o ten golfu"… (N. SOFTIC i C. B. GALIC; snimili D. ŠTIFANIC i B. DANEVSKI)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter