Golf analiza dostupna javnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što smo u nekoliko navrata tražili da Istarska županija ucini javnosti dostupnim Analizu okvirnih mogucnosti razvoja golfa na podrucju Istarske županije, buduci da je to jedan od kljucnih dokumenata na kojem ce se bazirati izmjena županijskog Prostornog plana, Analiza je u cijelosti objavljen na stranicama Županije, tocnije na adresi Zavoda za prostorno uredenje Istarske županije pod rubrikom obavijesti.

Kao što smo vec pisali, do ovog je dokumenta kojeg je više od godine dana izradivala županijska tvrtka Istra golf dizajn (IGD) za potrebe Zavoda za prostorno uredenje, bilo gotovo nemoguce doci. Nakon što su nam direktor IGD-a Branko Curic te ravnateljica Zavoda Ingrid Paljar odbili predociti podatke iz Analize, uspjeli smo od županijskog procelnika Odjela za održivi razvoj Josipa Zidarica isposlovati da Analizu ipak dobijemo na uvid.

Medutim, ovaj smo dokument od gotovo 200 stranica mogli listati iskljucivo u prisustvu Paljar i Curica koji su odlucili da ce neke informacije dati u javnost, a neke pak ne pa nismo mogli objaviti sve kljucne dijelove dokumenta. Naime, nadležni su iznijeli samo podatke koji se ticu pozitivnih aspekata golf projekta, ali su odbili da fotokopiramo ili prepišemo dijelove koji prikazuju položaj 23 golf lokacije iz Prostornog plana u donosu na zone zaštite prirode, vodozaštite ili zaštite odredenih biljnih ili životinjskih staništa.

Svoju su djelomicnu cenzuru prema javnosti Paljar i Curic opravdali rijecima da ce podaci, ako se izvuku iz konteksta, dobiti sasvim drukcije znacenje (!?) te da se radi samo o taksativnim podacima koje je potrebno dodatno analizirati. Važno je napomenuti da ce upravo ovi podaci vezani uz utjecaj golfa na ekologiju, a koje je ocito Županija nastojala sakriti od ociju javnosti, zajedno s vlasnickom situacijom zemljišta, biti kljucni prilikom procjenjivanja koje ce golf lokacije biti izbacene ili pak zadržane u Prostornom planu.

Prije desetak dana ponovno smo zatražili da nam kopiju dokumenta dostave u cijelosti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, te smo uzgred spomenuli da postoji pravomocna sudska presuda koja je potvrdila da osoba koja je tražila informaciju te dobila uvid u dokument ima pravo dobiti i presliku tog dokumenta. Izgleda da je upornost urodila plodom jer Županija je odlucila objaviti citavu Analizu na svojim službenim stranicama, a što su nam u srijedu javili iz Zavoda.

Nadležni su napokon prihvatili cinjenicu, s prilicnim zakašnjenjem i nakon višemjesecnog inzistiranja novinarke, da dokument ciju su izradu platili sami gradani Istre iz županijskog proracuna da bi dobili studiju koja govori o utjecajima golf projekata upravo u njihovoj županiji - ne može i ne smije biti strogo cuvana tajna.


Podijeli: Facebook Twiter