Golemovicu sudenje s njim ili bez njega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ostalih optuženika u poznatoj istarskoj aferi kodnog imena "Ipsilon" više se nece cekati rasplet situacije oko bijega u BiH poznatog i kontroverznog optuženika Dražena Golemovica, kojeg se tereti u ovoj korupcijskoj aferi, zajedno s policajcima, carinikom, poreznikom i tužiteljicom.

Županijski sud u Rijeci donio je odluku da se Golemovicu mora suditi u odsutnosti pa se tako može zakazati sudenje i za ostalih osam suoptuženika.

U obrazloženju sud svoju odluku objašnjava neizvjesnim povratkom Golemovica, iako je on nešto slicno najavljivao kao mogucnost kad pocne sudenje (op.a.). Osim toga, suci smatraju da se sudenje mora održati i bez njegova prisustva jer su suoptuženici u istoj aferi zapravo postali neka vrsta talaca cjelokupne situacije, odnosno na taj nacin žive ne samo u išcekivanju oslobadajuce ili pak osudujuce presude, vec u išcekivanju da uopce konacno pocne sudski proces.

Dio optuženih je i vec gotovo dvije godine suspendiran s posla. Ako bi se Golemovic i pojavio na pocetku sudenja, sadašnja odluka ne bi bila nikakva prepreka njegovu odvijanju.

Osim Golemovica, u "Ipsilonu" su optuženi i bracni par Nedjeljko Mijošek (42) i Sonja Števic Mijošek (40), oboje policajci iz Poreca, njihov sugradanin i kolega Željko Muller (33), carinik Silvano Legovic (38) iz Kaštelira, policajci Ante Bralic (32) iz Zagreba i Ivica Šoštaric (30) iz Križevaca, sada bivša pazinska opcinska državna odvjetnica Davorka Smokovic (52) i bivši procelnik istarske Porezne uprave Elvis Drandic (36) iz Vodnjana.

Dražen Golemovic široj je javnosti poznat po tome što je bio kum Vjeke Sliška, likvidiranog u atentatu na Cvjetnom trgu u Zagrebu 2001. Kasnije se oženio Sliškovom udovicom i iz Zagreba se preselio u Istru, tocnije na Poreštinu, gdje se poceo baviti gradevinskim biznisom te je gradio istarske vile za strane investitore.

Ubrzo nakon preseljenja u Istru Golemovic biva optužen za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i mito. S osam sudionika - policajaca, carinika, poreznika i jednom tužiteljicom - okrivljen je u antikorupcijskoj akciji kodnog imena "Ipsilon".

Optuženici se terete da su od veljace 2007. do travnja 2009. iskorištavajuci svoj položaj i ovlasti pribavljali za Golemovica podatke iz službenih policijskih evidencija, obavještavali ga o inspekcijskim poslovima, kao i o pripremama i tijeku poreznog nadzora nad firmama Istra Rustica i Citygreen.

Uskocko-policijska akcija nad Golemovicem i njegovim jatacima razotkrila je citav niz nezakonitih radnji, a isplivala je cinjenica da su u mrežu korupcije upletene i najviše državne institucije.


Podijeli: Facebook Twiter