Golemovicu godina i 10 mjeseci zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dražen Golemovic i još osam osoba danas su nepravomocno proglašeni krivima za pocinjenje više kaznenih djela gospodarskog kriminala, a prvooptuženiku Golemovicu izrecena je jedinstvena zatvorska kazna od godine i deset mjeseci na Županijskom sudu u Rijeci na sudenju u "slucaju Ipsilon".

Policijski službenik Nedjeljko Mijošek osuden je na jedinstvenu kaznu zatvora od godine i tri mjeseca, a policijska službenica Sonja Števic-Mijošek na pet mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Policajac Željko Muller osuden je na šest mjeseci, carinik Silvano Legovic na sedam, a policajci Ante Bralic i Ivica Šoštaric svaki na pet mjeseci zatvora.

Bivša pazinska državna odvjetnica Davorka Smokovic osudena je na devet, a poreznik Elvis Drandic na šest mjeseci zatvora.

U tzv. slucaju Ipsilon, njih devetero osudeno je za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te primanje i davanje mita.

Sudac Saša Cvijetic
naveo je u obrazloženju presude da su osudenici sudjelovali u nezakonitim radnjama pribavljanja podataka koji se ne mogu legalno pribaviti.

Golemovicu je danas ukinut pritvor, s obrazloženjem da je došao na sudenje i da nije osudivan pa ce vrijeme do izdržavanja kazne provesti na slobodi. Odredena mu je obveza da se javlja policiji u Porecu svakih 14 dana, a u zatvorsku kaznu bit ce mu uracunano vrijeme u pritvoru - od svibnja do listopada 2009. te od pocetka svibnja ove godine do danas.

Policijskim i carinskim službenicima odredena je sigurnosna mjera zabrane jednogodišnjeg obavljanja službene dužnosti, a bivšoj državnoj odvjetnici zabranjeno je obavljanje službene dužnosti pet godina.

Nakon sudenja zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Culina novinarima je najavila žalbu na presudu.

Optužnica u "slucaju Ipsilon" podignuta je u listopadu 2009., glavna rasprava pocela je 9. svibnja ove godine, kad se odbjegli Golemovic predao hrvatskim vlastima, a završila 16. lipnja.

Golemovic i još petero u pocetku sudenja priznali su krivnju, a troje - Silvano Legovic, Željko Muller i Davorka Smokovic - izjasnili su se da se ne osjecaju krivima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter