Golemovic se predao hrvatskom pravosudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za razliku od Ognjena Šimica, Branimira Glavaša i drugih bjegunaca, Dražen Golemovic vjerojatno je jedna od prvih »krupnih zvjerki« koja se iz BiH odlucila vratiti u Hrvatsku i odgovarati pred ovdašnjim sudom. Golemovicu u ponedjeljak pocinje sudenje u Rijeci, a kako je i rekao njegov rijecki advokat Vlatko Vrkic, optuženi se u subotu vratio iz BiH i predao hrvatskim vlastima. Oko 11.15, pod jakim policijskim osiguranjem prepracen je u rijecki zatvor.

Golemovica se tereti u aferi Ipsilon za osam kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja, kazneno djelo protuzakonitog posredovanja i mito. Osim njega, osumnjiceni su procelnik Porezne uprave u Pazinu Elvis Drandic (35) iz Vodnjana, pazinska državna odvjetnica Davorka Smokovic (50), dvojica policajaca PU istarske, Nedjeljko Mijošek (41) i Željko Muler (32), kao i djelatnik Carine iz Kaštelira Silvano Legovic (37). Svi se terete da su Golemovicu cinili usluge iz svog profesionalnog djelokruga, a on ih je za to nagradivao i castio.

Cetiri mjeseca je proveo u rijeckom pritvoru 2009. potom je pušten da se brani sa slobode, ali je ubrzo nestao u BiH. Nestao je u vrijeme kad se još nije tražilo njegovo novo pritvaranje i kad je prakticki bio slobodan covjek. (I. MIKULICIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter