Golemovic priznao krivnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pocetku sudenja u slucaju Ipsilon Draženu Golemovicu i još osmero osoba za više kažnjivih djela, šestero optuženih, medu kojima i Golemovic, priznalo je krivnju, a troje ih se izjasnilo da se ne smatra krivim.

USKOK je protiv prvooptuženog Golemovica i još osmero osoba u listopadu 2009. podignuo optužnicu po kojoj su pocinili kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonita posredovanja te primanja i davanja mita.

Golemovic je optužen da je uz pomoc pet policijskih službenika, carinskog službenika, opcinske državne odvjetnice i procelnika u poreznoj upravi dobivao službene podatke koji po zakonu nisu bili dostupni.

Nakon podizanja optužnice Golemovic je pušten iz pritvora, a nakon dvadesetak dana, nakon USKOK-ove žalbe, odreden mu je pritvor zbog opasnosti od bijega, ali je tada vec pobjegao te je za njim raspisana tjeralica. U subotu se na granici Hrvatske i BiH u Brodsko-posavskoj županiji predao hrvatskim vlastima te je doveden u rijecki zatvor.

U pocetku sudenja jedna od optuženih, bivša pazinska državna odvjetnica Davorka Smokovic, zatražila je izuzece zamjenice ravnatelja USKOK-a Sajonare Culine, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajica. Navela je, medu ostalim, da sumnja da u vezi sa sudenjem vec postoje neki dogovori te da je od Golemovica i odvjetnika dijela optuženih bila izložena pritiscima da prizna djela za koja je optužena.

Nakon tog zahtjeva sudsko vijece odredilo je stanku, a sudenje je nastavljeno u 12.30 kada je zahtjev Smokovic odbijen.

Podsjetimo, u aferi Ipsilon optuženi su spomenuti Golemovic i Smokovic, procelnik Porezne uprave u Pazinu Elvis Drandic iz Vodnjana, porecki policajci Nedjeljko Mijošek, njegova supruga Sonja Števic-Mijošek, i Željko Muller, policajci Ante Bralic iz Zagreba i Ivica Šoštaric iz Križevaca te carinik Silvano Legovic.

Sudenje se nastavlja 6. lipnja, doznaje se sa suda.


Podijeli: Facebook Twiter