Golemović često zvao državnu odvjetnicu i laskao joj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko sati potrajalo je jučer preslušavanje tajno snimljenih razgovora u nastavku ponovljenog suđenja bivšoj pazinskoj državnoj odvjetnici Davorki Smoković, a vezano uz inkriminacije protiv nje u velikoj korupcijskoj aferi Ipsilon koju je riječki USKOK začeo davne 2009. godine. Davorka Smoković se tereti da je popustila višekratnim traženjima poduzetnika Dražena Golemovića i pristala dogovoriti mu sastanak sa službenikom PU istarske zaduženim za rad po predmetu vezanom za poslovanje tvrtke u njegovom vlasništvu.

Tajne snimke

Također, i da je tog policajca ispitivala obavljaju li se uz porezni nadzor nad Golemovićem još neki izvidi. Dakle, da je posredovala da se ne obave službene radnje, a za to od Golemovića na dar primila ogrlicu od bijelog zlata.

Iz tajnih snimki jasno je da su se Smoković i Golemović čuli u više navrata, kao i da ju je često nazivao pitajući je gotovo uvijek što ima novoga te ju pozivao na kavu. "Da pozdravim najpošteniju i najhrabriju ženu Istre", započeo je Golemović jedan od razgovora u kojem ju je kasnije upitao: "Jesu li još nabrušeni na mene?". Objašnjavao joj je tada da ništa nije svjesno htio sakriti, aludirajući na provedeni porezni nadzor, kao i da zbog neplaćenih poreznih stvari ne znači da je kriminalac. U drugom telefonskom razgovoru rekao je: "Pa da čujem kako je moja prijateljica", da bi joj u nastavku predložio da popiju kavu, dok joj je u jednom od razgovora kazao: "Vi ste prekrasna osoba. Ne želim da zbog mene netko ima problema. Imao sam potrebu da vam to kažem". Niz razgovora započinjao je vrlo suptilnim uvodom da bi se kasnije raspitivao u kojoj je fazi rad istražitelja te je li čula kakve novosti.

Preslušan je i poduži telefonski razgovor koji je Davorka Smoković vodila s policajcem PU istarske koji je radio na slučaju Golemović.

Delikatna tema

"Gurate me u svoje predmete, a onda mi kažete da sam problematičan", kazao joj je taj policajac spominjući joj i da mu je rekla da ga se "okolo doživljava kao terijera". Ona mu je na to odgovorila da ako u nekim predmetima nema ničeg da onda ne treba toliko dugo po tome "jahati". Istaknula je i da koliko ona zna, koliko je upoznata s tim slučajem, da se do sada nije pokazalo ništa. Policajac joj je na to odgovorio da ako nema ništa, da tada neće pisati prijavu, ali i da se radi o operativno interesantnoj osobi, misleći na Golemovića. "Shvaćate, ja sam policijski službenik. Moram provjeriti navode i ne mogu izvide napraviti manjkavo. Mene je zadnji put dosta zbunilo koju poruku vi meni nosite. Da me se u javnosti doživljava kao terijera, da grizem", na što mu je Smoković odgovorila: "To je pozitivno, ali treba imati mjeru". Istaknula je da je to samo rekla s ljudske strane, ali joj je sugovornik na to odgovorio da je razgovor pokrenula ona i to o temi koja je dosta delikatna. Napomenuo joj je i da je ona državna odvjetnica i sve što ona kao takva kaže mora uzeti za ozbiljno i s ljudske i s profesionalne strane, a svoj policijski posao obavljati profesionalno.

Suđenje se nastavlja danas kada bi svoj iskaz trebao dati Dražen Golemović, ovoga puta kao svjedok. (Š. BRNČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter