Goleme kazne za neprijavljeni porez na penziju

Goleme kazne za one koji ne obračunaju porez (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Goleme kazne za one koji ne obračunaju porez (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Nakon objave teksta o porezu na inozemne mirovine u našu su se redakciju javili čitatelji koji su upozorili da su tijekom podnošenja ID obrasca na nekoliko mjesta bili dužni upisati nekoliko nula, tvrdeći da im službenici u Poreznoj upravi nisu znali pojasniti o čemu se radi. Također, upozorili su činjenicu da svakog 15. u mjesecu trebaju u Poreznu dostaviti i ID obrazac iako su njihova primanja manja od 3.400 kuna.

- Zakonom o porezu na dohodak propisano je da se umirovljenicima priznaje osobni odbitak u visini ukupne mirovine ostvarene u poreznom razdoblju, najmanje 2.200 kuna, a najviše do 3.400 kuna mjesečno, dakle i za mirovine ostvarene u inozemstvu, odnosno ukupni osobni odbitak prema podacima iz porezne kartice, koju umirovljenik mora zatražiti od nadležne ispostave Porezne uprave prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu.

Stoga, uz pretpostavku da umirovljenik s prebivalištem u Puli ostvaruje samo mirovinu iz Italije u iznosu 2.600 kuna mjesečno (znači manje od iznosa osobnog odbitka od 3.400 kuna mjesečno) i da je od Porezne uprave zatražio poreznu karticu, neoporezivi dio mirovine iznosi 2.600 kuna te porezna osnovica iznosi 0 kuna.

Obveza podnošenja ID obrasca propisana je neovisno o iznosu obračunatog predujma poreza na dohodak, odgovaraju iz Porezne uprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 500.000 kuna kaznit će se, između ostalog, onaj tko ne obračuna ili ne obračuna točno, ne uplati ili ne uplati pravodobno ili ne podnese prijavu poreza po odbitku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter