Golema tajna prostorija otkrivena u Keopsovoj piramidi u Gizi

Dobra predsezona ponovno ovisi o praznicima (Neven LAZAREVIĆ)
Dobra predsezona ponovno ovisi o praznicima (Neven LAZAREVIĆ)

Da tajnama piramida doista nema kraja svjedoči najnovije otkriće velike šupljine u Keopsovoj piramidi u Egiptu, prenosi u četvrtak BBC. 

Svrha tog praznog prostora je nepoznata, a budući da je nedostupan ne zna se ni sadrži li neke dragocijenosti. 

Japanski i francuski stručnjaci objavili su otkriće nakon dvogodišnjih istraživanja tog slavnog kompleksa piramida u Gizi nedaleko Kaira. 

Koristili su se tehnologijom poznatom kao muografija kojom se otkrivaju promjene u gustoći unutar golemih kamenih struktura. 

Velika ili Keopsova piramida izgrađena je za vladavine faraona Keopsa između 2509. i 2483. prije Krista. 

Visoka 140 metara najveća je egipatska piramida u Gizi, predgrađu glavnog egipatskog grada.

Otprije je poznato da se u piramidi nalaze tri goleme komore te niz hodnika i prolaza, od kojih je najpoznatija 47 metara dugačka i osam metara visoka Velika galerija.

Novootkrivena struktura leži točno iznad galerije i sličnih je dimenzija, kažu stručnjaci.

"Ne znamo je li ta velika šupljina horizontalna ili nagnuta, ne znamo ni je li riječ o jednoj ili nekoliko povezanih struktura", kaže Mehdi Tayoubi iz instituta HIP u Parizu.

"No ono u što smo sigurni je da ta velika šupljina doista postoji, da je impresivna i da je po nijednoj poznatoj teoriji nismo očekivali", dodao je.

Tim uključen u projekt The ScanPyramids vrlo je oprezan i zasad ne opisuje šupljinu kao "komoru".

U Keopsovoj piramidi nalaze se prostori za koje znanstvenici vjeruju da su ih graditelji osmislili kako bi spriječili urušavanje građevine, tako što smanjuju pritisak teških kamenih blokova. Iznad Faraonove komore, primjerice, pet je takvih prostora.

Jedan od vođa tima, Hany Helal sa sveučilišta u Kairu vjeruje da je šupljina prevelika da bi imala tu namjenu, ali konačne zaključke ipak prepušta stručnjacima.

"Pokušavamo shvatiti unutarnju strukturu piramida i kako je ova piranima izgrađena", rekao je Helal novinarima.

"Poznati egiptolozi, arheolozi i arhitekti, svi oni imaju svoje hipoteze. Ono što mi radimo je da im dajemo podatke. Oni su ti koji nam trebaju reći je li to nešto što su očekivali ili nije", dodao je.

Istraživanje međunarodnog tima stručnjaka objavljeno je u znanstvenom časopisu Nature. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter