Golem u Uljaniku: Šakom u glavu poštovanoj gospodi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi koncert grupe Golem u Puli sinoc u klub Uljanik nije privukao puno ljudi, no bend je uspostavio dovoljno dobar kontakt s publikom, što se vidjelo po reakcijama prisutnih. Nastup je održan u velikoj sali u organizaciji pulske Jazzbine i Nebodera, a crnim plahtama koje su prekrile dio dvorane postignuto je da se prostor prividno smanji, što je malo ublažilo cinjenicu da publike baš i nije bilo previše.

Golem su izveli kompletan repertoar albuma prvijenca "Trokut", svih 13 pjesama, a zapoceli su s "Kartelom" u kojem se cuje glas americkog radijskog voditelja Alexa Jonesa koji govori o uroti svjetskih mocnika, MMF-a i sl. i odmah nas odveli u "Ledeno doba", a za kraj su ostavili "Džumbus".

Ta je pjesma izvedena kao bis na koji je pjevac Chakka zapravo "huškao" publiku da bi odradili još i tu stvar. Ocekivano, Yuri, poznat iz ST!llnessa, dao je uz Chakku sve od sebe pa nam je malo i žao što nije bolje prihvacena obrada Ramba Amadeusa "Šakom u glavu" u kojoj on ocito maksimalno uživa i vice iz petnih žila kao da želi iz sebe sve izbaciti da mu se suzdržavanje ne odrazi "na nervnoj bazi, psihicki", kao što kaže pjesma.

U "Ostacima", odnosno kako je Yuri sinoc rekao "Povampirenim ostacima", Chakka, koji je napisao tekst, citira tekst pjesme "Maljciki" grupe Idoli, s tim što su stihovi nadopunjeni pa idu: "Plamena jutra, vidim dim iz dimnjaka, a sva ta dubrad, opet kradu ti sutra".

Golem nižu angažirane stihove uz njihov crossover reggaea, duba, hip-hopa i drugih stilova. Uz to koriste brojne semplove u kojima slušamo isprazne parole bivših i sadašnjih politickih dužnosnika kao i nekih anonimaca cije se izjave mogu pronaci na netu, a one su im povod za jetke komentare u pjesmama u kojima puno govore o trenutnoj politickoj i ekonomskoj krizi, o kapitalizmu i osobnim slobodama, ali i daju do znanja da se ne žele tek tako pomiriti sa situacijom, koliko god da se doimaju malodušnima, kao u pjesmama "Uzalud" ili, recimo, "Plivaj".

Najjaci trenutak koncerta izvodenje je pjesme "Poštovana gospodo". Za vrijeme ove izvedbe atmosfera je bila najbolja i trebat ce im još koja pjesma ovakvog kalibra da koncerte podignu na višu razinu. U svakom slucaju, publika je shvatila na koga se odnosi pitanje: "Jesu li vam ikad prisili vaši obilni domjenci i zdravice?".

- Spontani aplauz, kako je to divno cuti, našalio se Chakka na racun iznimno dobrog prijema ove stvari. Ta je pjesma oznacila i finiš koncerta u kojem je uslijedio još i vjecito aktualni "Milion" koji je pocetkom osamdesetih izvodila grupa Boa. "Tu potpiši i tebe nema!", pjevaju Yuri i Chakka.

Njima pripada uloga frontmena, no pogon su benda potpuno ravnopravni basist Krešimir Tomec iz Cubisma, koji je uz DJ-a Marca Grabbera i osnovao sastav, a gitaru s velikim žarom svira Peter Dekleva, dok za bubnjevima ritam drži Andrej Zavasnik. Sve u svemu, jedna prilicno kompaktna ekipa koju cemo, kako su i sami više puta najavili, opet vidjeti u Puli. (M. RADIC; snimio D. ŠTIFANIC)


Yuri je dao sve od sebe

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter