Gole grudi mogle bi je stajati posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas u Poznanu, sutra u svijetu, a prekosutra na ulici - tako otprilike tece prica o dvjema hrvatskim navijacicama koje su na malo slobodniji nacin podržale hrvatsku reprezentaciju na Euru. Ili barem s jednom od njih, Jelenom Mikšom, koja je zbog navodnog neprimjerenog ponašanja u javnosti zaradila prijavu Etickom povjerenstvu Ministarstva kulture, u kojem radi kao referentica u pismohrani.

Ono što je zagolicalo pažnju Etickog povjerenstva su fotografije, posebno popularne na facebooku, na kojima dvije djevojke - Jelena i Viktorija Mikša - prilicno slobodno pokazuju svoje adute ispod kockastih dresova. Gole grudi hrvatskih navijacica u trenu su obišle svijet, pa tako i Ministarstvo kulture, gdje su promptno reagirali.

Kako nam je pojasnila glasnogovornica Ministarstva Nataša Petrinjak, Jelena Mikša prekršila je odredbe Etickog kodeksa kojima se reguliraju pravila ponašanja službenika te je zbog toga upucena prijava Etickom povjerenstvu. Eticko povjerenstvo u sastavu Gordana Majcen i Boris Jurinic trebalo bi tijekom dana donijeti odluku o tome je li to tako, te odrediti sankciju koja može biti opomena, novcana kazna, pa cak i otkaz.

Stav ministrice kulture Andree Zlatar o dogadaju nije poznat, iako je i nju, kao i sve u Ministarstvu sve ovo zateklo. Svjesni su da ce se povlaciti pitanje o privatnom i javnom, o pravima i obvezama, no ne žele naprecac ništa zakljucivati, vec sve pozivaju da sacekaju odluku povjerenstva.

Na pitanje strahuju li u Ministarstvu da bi se slucaj mogao protumaciti i kao svojevrsni politicki obracun, buduci da je Jelena Mikša clanica HDZ-a, Petrinjak odgovara da protiv takvih optužbi oni ne mogu ništa, ali da su i oni tek jucer saznali da je Mikša clanica HDZ-a.Sporne fotografije inace su se mrežom proširile kao virus, a za inozemnu karijeru opuštenih navijacica pobrinuo se i branic irske reprezentacije Sean St Ledger, koji ih je objavio na svom Twitter profilu, vjerojatno ne razmišljajuci o Etickom povjerenstvu Ministarstva kulture. (D. MANDIC/NL)


Jelena Mikša: Ne žalim ni zbog cega

elena je za Indeks.hr izjavila da ne žali ni zbog jedne sekunde provedene gore te da je njoj prvenstveno bitno kako je reprezentacija odigrala. Obje tvrde da njihov privatni život nema veze s onim što rade i da je najvažnije to što su podržale hrvatsku reprezentaciju.

- Kao što vidite, bilo je super. Navijanje, ludilo. Ne žalim ni zbog cega. Ne znam zbog cega se panicari i zbog cega me nazivaju. Nisam ubila covjeka nego se samo proveselila. Mislim da to nije nikakav problem, izjavila je Jelena komentirajuci fotografije iz Poznanja. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter