Goldonijeva "La locandiera" premijerno u Gandusiu


U Noći kazališta na daskama rovinjskog teatra Gandusio izvedena je premijera klasika Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina / La Locandiera" Dramskog studija za mlade POU-a Grada Rovinja. U izvedbi je sudjelovao veći broj mladih glumaca, potpomognutih s nekoliko starijih. U režiji poznatog zagrebačkog redatelja, scenarista i glumca Marija Kovača te Petre Radin iz zagrebačkog Kazališta lutaka predstava je osmišljena za tri vikenda, koliko je prije premijere i uvježbavana.

Postavljena je kao predstava o predstavi, pa su u njoj svojim upadicama sudjelovali i redatelji. Da bi dao slobodu glumcima Mario Kovač im je omogućio improvizacije i ubacivanje svojih tekstova na Goldonijevu temu. U izvedbu se uključio i glazbeni sastav predvođen Markom Kalčićem, pa su u vodviljskom ozračju izvedeni i otplesani mnogi poznati songovi.

Glavne uloge odigrali su Maja Stanković, Romina Curto, Zoran Bjelopetrović, David Šuran i Milan Medak. I preostali su se glumci nastojali izboriti za značajnije role, ali ih je redatelj uz njihovo negodovanje upućivao u izvedbu pomoćnih radnji, najčešće postavljanje pozornice.

Inače, dramski studio, koji je posljednji put u Rovinju djelovao pred dva desetljeća, osnovan je u proljeće ove godine. Nakon tri mjeseca rada u kazalištu Gandusio priredio je prvu predstavu o životu glumca Antonija Gandusija, po kojem kazalište nosi ime.

U Noć kazališta uključili su se i mladi iz dramske skupine rovinjske Zajednice Talijana. U režiji Nives Giuricin oni su izveli tri kraće predstave za djecu. U Gandusiju su tako izvedeni "Tri praščića", "Crvenkapica" i "Uspavana ljepotica". (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter