Gogol Bordello u petak u rasprodanoj Tvornici kulture

Slavka Blagojevića 'napala' je angina (M. ANGELINI/arhiva)
Slavka Blagojevića 'napala' je angina (M. ANGELINI/arhiva)

Kultni newyorški sastav Gogol Bordello, jedan od impresivnijih live bendova današnjice, nastupa u petak 1. prosinca u Tvornici kulture na rasprodanom koncertu na kojemu će kao predgrupa nastupiri brassy funk petorka Lucky Chops.

Čest hrvatski gost na uvijek rasprodanim koncertima, Gogol Bordello ovaj se put u Tvornicu vraća na krilima svojeg novog, sedmog po redu, studijskog albuma "Seekers And Finders", objavljenog u kolovozu ove godine.

Kombinirajući elemente punka i gypsyja s humorom i efektnim, kaotičnim i energičnim scenskim nastupima, Gogol Bordello pričaju priču o imigrantima i dijaspori.

Vođa benda Eugene Hütz, bježeći od katastrofe u Černobilu, postao je očaran mističnim tonovima gypsy glazbe koja ne pripada mainstreamu, ali s kojom je povezan obiteljskim korijenima. Živeći kao izbjeglica u Europi i sam je iskusio život u kojem ne pripada nigdje.

Nakon što je imigrirao u SAD osnovao je 1999. bend. Iste godine objavljuju prvi album “Voi-La Intruder" koji predstavlja world music zvuk sviran u punoj punk brzini. Punokrvni bend s gitarama, bubnjem, harmonikom i saksofonom zvučao je moćno, a dodatnu popularnost osigurao je i sam Hütz puštajući gypsy glazbu u klubovima.

Sedam studijskih izdanja praćenih nebrojenim turnejama, Eugenovim nezaustavljivim prodorom na art i filmsku scenu te podrškom globalnih superstarova poput Madonne, Gogol Bordello se s pravom mogu smatrati velikim međunarodnim glazbenim zvijezdama neukrotive scenske energije.

Kao specijalni gosti Gogola nastupit će newyorška brassy funk petorka Lucky Chops, nastala 2006., koja je proboj ostvarila 2015., prvenstveno zahvaljujući društvenim mrežama, gdje su milijuni ljudi dijelili njihove snimke nastupa s metro stanica po cijelom New Yorku.

You Tube senzacija već je jednom rasprodala zagrebački Boogaloo, a do kraja godine čeka ih još više od 60 nastupa po cijelom svijetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter