Godišnjom kartom do sigurnog mjesta za parkiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz općinske uprave mještanima Grožnjana, stalnim i povremenim, upućena je obavijest o nastavku provedbe lani donesene odluke o uređenju prometa kojom je, uz ostalo, zabranjeno prometovanje unutar starogradske jezgre i određivanje parkirališta za njih i njihove goste. Za te potrebe određena su dva parkirališta za koja će se plaćati godišnja naknada.

Za domaće 100 kuna godišnje

Tako će na neasfaltiranom parkiralištu iznad crkvice Sv. Kuzme i Damjana vlasnici ili korisnici stanova i zgrada sa prebivalištem u Grožnjanu za jedno mjesto plaćati godišnji najam od 100 kuna, dok će oni koji nemaju prebivalište u Grožnjanu za jedno parkirno mjesto plaćati 200 kuna godišnje.

Asfaltirano parkiralište kod novog boćališta u Grožnjanu predviđeno je za vlasnike ili korisnike poslovnih prostora i javnih površina za gospodarsku djelatnost i za sve njihove djelatnike. Oni će po osobnom automobilu plaćati 300 kuna godišnje, dok će vlasnici kategoriziranih zgrada (apartmana i slično) za svoj ili automobil svojih gostiju u kategoriziranom smještaju plaćati 400 kuna godišnje. Na ta dva parkirališta bit će postavljene automatske rampe, a one koji se odluče za zakup, parkirno mjesto će biti označeno i rezervirano.

Ostalim posjetiteljima nije dozvoljeno parkiranje na ta dva parkirališta, za njih će parkiranje biti besplatno na označenim mjestima uzduž jednosmjerne Bujske ceste na ulasku u Grožnjan i na velikom neasfaltiranom parkiralištu iznad grožnjanskog groblja. Parkiranje vozila nije dozvoljeno ispred ulaza u mjesto, a niti na dijelu prometnice i javne površine između crkvice Sv. Kuzme i Damjana i Trga ladonja, sadašnje tržnice.

Veća kontrola zabrane prometovanja

Tamo je i do sada na većem dijelu i prometnim znakom parkiranje bilo zabranjeno, ali se zabrana nije poštivala, pa je često kamionima za odvoz smeća ili za dostavu bilo teško proći i okrenuti se na tom platou. Sada je lancima ograđena i površina nekadašnje vage kako bi se sačuvao taj svjedok prošlosti od oštećenja.

Također, uvodi se veća kontrola zabrane prometovanja automobila i bicikla unutar starogradske jezgre, gdje je dozvoljen ulazak samo uz posebnu dozvolu, uz maksimalno zadržavanje od 30 minuta radi istovara robe i sličnih potreba..

Potrebna odobrenja i rezervacija mjesta za parkiranje izdavat će se na temelju zahtjeva građana koje treba dostaviti u nadležnu službu Općine Grožnjan. (L. JELAVIĆ)







Podijeli: Facebook Twiter