Godišnji susret eko-škola u Buzetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srednjoj školi u Buzetu održan je godišnji susret srednjih eko-škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije. Poput kolega iz osnovnih škola koji su se u Buzetu susreli sredinom ovog mjeseca, predstavnici srednjoškolskih ustanova jucer su razmijenili iskustva i ideje o temi ovogodišnjeg susreta "Održiva potrošnja".

Uz domacina, svoje eko-projekte predstavili su pulska gimnazija, Strukovna škola Eugena Kumicica i Srednja škola Zvane Crnje iz Rovinja, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina, Srednja škola Mate Balote iz Poreca, Tehnicka škola iz Pule, Prirodoslovna i graficka škola iz Rijeke, Srednja škola Antona Štifanica iz Poreca, Pomorska škola iz Bakra i Ucenicki dom Podmurvice iz Rijeke.

Prestižna obitelj medunarodnih eko-škola danas broji oko 230 ustanova iz citave Hrvatske: vrtica, osnovnih i srednjih škola te ucenickih domova. U pripremi je deseta generacija, a bit ce promovirano dvadesetak novih škola pa ce ih u svibnju iduce godine u Hrvatskoj ukupno biti oko 250.

- Nigdje nemamo tako dobru suradnju s gradovima i opcinama kao u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, što potvrduje i veliki broj eko-škola, njih 43, na podrucju dviju županija, istaknuo je dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša, nacionalnog koordinatora eko-škola u Hrvatskoj. Sudionike susreta pozdravili su i srednjoškolski ravnatelj Stanislav Blaževic te dogradonacelnik Siniša Žulic.

Certifikat medunarodne eko-škole Srednja škola Buzet zaslužila je brojnim projektima. Srednjoškolci su se, medu ostalim, upustili u istraživacki rad na podrucju rijeke Mirne te gradskog procistaca otpadnih voda. Obilaze korito najduže istarske rijeke te analiziraju karakteristike vode, kaže koordinator, profesor Božo Tolušic. U školi provode i akciju skupljanja ambalaže, štede energente, a prema anketi, više od polovice buzetskih srednjoškolaca ima naviku štednje.


Podijeli: Facebook Twiter