Godišnje se energetski planira obnoviti 2.000 kuća

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Da bi se građani što bolje informirali o tome kako se prijaviti i osigurati bespovratne subvencije za program energetske obnove obiteljskih kuća Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša organiziraju tribine u svim većim gradovima Hrvatske a danas je red došao na Pulu.

Tako su o konkretnim smjernicama programa kojeg provodi Fond u suradnji s gradovima, općinama i županijama u prostorima Županijske gospodarske komore-HGK Pula govorili ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i drirektor Fonda Sven Müller.

Na samom početku ministrica je istaknula da se Programom energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine planira energetska obnova minimalno 2.000 obiteljskih kuća godišnje na razni Hrvatske, dodajući da je prema svim pokazateljima interes toliki da će već u prvoj godini kroz spomenuti program biti obuhvaćeno preko 6.000 kućanstava.

-Program se odnosi na obiteljske kuće do 400 kvadratnih metara, a građani za sredstva mogu aplicirati putem gradova i općina koji objavljuju natječaje. Također kuće za koje se traže sredstva trebaju biti legalno izgrađene ili u fazi legalizacije.

Ovime pokazujemo svoj odnos prema okolišu, građani manje plaćaju energent ali tu naravno treba spomenuti i pokretanje građevinskog sektora ali i industrije građevinskog materijala. Želimo biti država koja ima osjećaj prema prostoru, okolišu ali i vlastitom novčaniku, kazala je ministrica Mrak Taritaš.

Njena savjetnica Kata Gojević iznijela je podatak da se u Hrvatskoj 43 posto energije troši u zgradarstvu, rekavši da Hrvatska ima oko 65 obiteljskih kuća dok ostatak čine višestambene zgrade. Po njenim riječima, 70 posto energije troši se na grijanje, hlađenje i toplu vodu, a prioritet u ovom programu su, kazala je, kuće izgrađene između 1945. i 1987. godine koje po pitanju ušteda imaju najlošija svojstva.

Gojević je izdvojila samo neke od benefita ovakvog programa, spomenuvši smanjenje troškova za energiju, smanjenje emisija Co2, osiguravanje poslova za 3. 000 ljudi godišnje, povećanje vrijednosti same nekretnine ali i smanjenje potrošnje foslinih goriva. Konkretno, naglasila je Gojević, programom s pokrivaju radovi obnove vanjske ovojnice, (zamjena krova, fasade) zamjena postojećih sustava grijanja te korištenje obnovljivih izvora energije.

-Gotovo 160 milijuna kuna osigurano je ove godine iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čime se građanima omogućuje da ostvare 50 do 80 posto bespovratnih sredstava za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša Sven Müller, naglasivši da korisnici ne moraju da bi krenuli u radove imati sredstva u stopostotnom iznosu jer će dobiti  vaučer koji će dati izvođaču radova. Müller je rekao da će se kroz program energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u Istri obuhvatiti preko 500 objekata.

Ministar zaštite okoliša je kazao da su sredstva kojima se sufinancira ovaj projekt, prihodi Fonda od posebnih naknada koji se naplaćuju onečišćivačima te da nije riječ o novcu iz državnog proračuna. Istaknuo je i otvaranje mogućnosti korištenja sredstva iz strukturnih fondova te dodao da se s ovih 160 milijuna kuna koliko osigurava Fond, može očekivati preko 400 milijuna investicija na razini općina, gradova i građevinskih tvrtki koje će sudjelovati u projektima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter