Godišnje od raka debelog crijeva oboli 120 Istrana

Obilježavanje Dana plavih irisa na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)
Obilježavanje Dana plavih irisa na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)

Godišnje u Istri od raka debelog crijeva oboli 120 osoba. Nažalost, otkrije se tek kada je karcinom već u poodmakloj fazi, kada su šanse za njegovo izlječenje puno manje.

- Što se karcinom prije otkrije, šanse za ozdravljenje su veće. Stoga je rano otkrivanje vrlo važno, navela nam je Danica Kuzmanović, predsjednica Lige protiv raka, uz riječi da je upravo osvještavanje ove bolesti i njeno rano otkrivanje glavni cilj današnje edukativne akcije pod nazivom "Dan plavih irisa", a koju su zajednički na štandu kod gradske tržnice organizirali članovi Lige protiv raka i Stoma kluba Pula.

Navodeći da je glavni cilj akcije uputiti ljude da se odazovu na preglede u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Ministarstva zdravlja, a koje provodi istarski Zavod za javno zdravstvo, Kuzmanović je navela da se akcijom građane želi upozoriti da brinu o svome zdravlju, a posebno su usmjereni na takozvani kolorektalni karcinom. Dodala je da su za simbol akcije uzeti plavi irisi i plava vrpca koji simboliziraju borbu protiv ovog raka koji je drugi najčešći rak u Hrvatskoj i svijetu i to kod osoba oba spola.

Na štandu su uz već navedene predstavnike udruga bile i djelatnice Zavoda za javno zdravstvo koje su dijelile edukativne letke te učenici i profesori Medicinske škole Pula koji su dijelili irise. (B. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter