Godišnja skupština Istarskog povijesnog društva

Maurizio Levak i Milan Radošević (Arhiva)
Maurizio Levak i Milan Radošević (Arhiva)

U svečanoj dvorani "Tone Peruško" Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je godišnja skupština Istarskog povijesnog društva na kojoj je za naredno razdoblje izabrano dosadašnje rukovodstvo na čelu s predsjednikom Mauriziom Levakom i tajnikom Milanom Radoševićem.

U izvješću o radu u protekloj godini bilo je govora i o aktivnostima u proteklim godinama, od osnutka IPD-a 2010. pa sve do nedavnog predstavljanja 3. broja časopisa Histria, kao ključnog nosioca aktivnosti društva.

Uz izdavačku djelatnost vezana je i najava objavljivanja zbornika radova s međunarodnog znanstvenog skupa o Zemaljskom saboru Markgrofovije Istre, održanog pred kraj 2011. godine u Poreču, za što je Županija već ranije izdvojila 27 tisuća kuna, a čekaju se i sredstva Grada Poreča.

Na skupštini su predstavljena i značajna istraživanja Igora Jovanovića i Igora Šaponje o tzv. istarskim sudbinama, višegodišnji projekt usmjeren prikupljanju svjedočanstava živućih stanovnika Istre koji su iskusili strahote sabirnih i zarobljeničkih logora tijekom Drugog svjetskog rata i poraća.

Također, uključili su se i u međunarodni projekt Iron Curtain Stories (Priče Željezne zavjese) u sklopu organizacije Memory of Nation (Sjećanje naroda) čiji je cilj metodom usmene povijesti prikupiti svjedočanstva ljudi koji su bježali preko Željezne zavjese te istražiti razloge, motive i načine te mjesta prelaska/bijega preko granice.

U Fotohist(o)riji, odnosno digitalizaciji fotografskog gradiva iz privatnih albuma, ali i arhiva pojedinih institucija, Aldo Šuran i Milan Radošević prikupili su oko 3.000 fotografija koje su sada dostupne klikom miša.

Spomenuto je i istraživanje iz moderne i suvremene istarske povijesti posjetitelja na stranicama Istarski vremeplov voditelja Luke Tidića, a nakon nedavnog dovršenja digitalizacije Vjesnika istarskog arhiva voditelj projekta Ivan Žagar najavio je nastavak ove djelatnosti. Upravo je u tijeku digitalizacija Vjesnika historijskih arhiva u Rijeci i Pazinu, čime će mnogi danas teže dostupni znanstveni radovi i objavljeno arhivsko gradivo zasigurno naći put do novih generacija povjesničara.

Istarsko povijesno društvo danas ima oko 80 članova. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter