Godišnja proračunska zaliha gotovo prepolovljena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proračunska zaliha za 2015. godinu već je gotovo prepolovljena, izdaci iz zalihe u siječnju iznose 93,5 miljuna kuna, dok je ukupno za 2015. godinu planirano 200 milijuna kuna, izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade ministar financija Boris Lalovac.

To je potaknulo premijera Zorana Milanovića da primijeti kako se zaliha "ubrzano topi" i to "namjenski, za strogo neželjene situacije".

A te situacije, odnosno troškovi, u siječnju su bili penali koje je država plaćala u raznim sudskim sporovima te trošak nagodbe države i tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj od 69 milijuna kuna.

Vlada je u četvrtak u Sabor uputila i prijedlog izmjena Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu. Prema prijedlogu, sva komercijalna vozila koja se prvi put registriraju u Republici Hrvatskoj morala bi imati ugrađen digitalni tahograf, a vozila koja su bila registrirana prije 1. svibanj 2006. godine bez obzira na državu registracije vozila, mogla bi imati analogni tahograf.

Bitna izmjena koju predlaže Vlada je i izuzeće od tjednog radnog vremena i noćnog rada. Naime, primjenom EU-ove smjernice daje se mogućnost da države članice mogu iz objektivnih, tehničkih razloga ili razloga koji se odnose na organizaciju rada propisati iznimku u pogledu tjednog radnog vremena i noćnog rada. Ta su odstupanja vrlo važna za poslodavce koji zapošljavaju vozače.

Vlada je donijela i odluku o utvrđivanju ukupnog broja od 653 državna službenika s posebnim koeficijentom složenosti poslova u tijelima državne uprave, koji će raditi na poslovima upravljanja sredstvima Europske unije. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter