Godišnja izložba Društva arhitekata Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Multimedijalnom centru Luka u srijedu je otvorena godišnja izložba projekata clanova Društva arhitekata Istre - Societa' architetti dell'Istria (DAI-SAI), kojom se tradicionalno predstavlja pregled njihove ovogodišnje produkcije.

Glavninu sadržaja ovog 11. izdanja cine natjecajni radovi, pa tako posjetitelji imaju prilike, izmedu ostalog, vidjeti projekte poslovno-stambenog objekta Peškera, wellnessa u Rabu, hotela Igalo, obiteljske kuce Lamanova u Rovinju, poslovne gradevine u Barbarigi, zabavnog centra (bivše Cestarske kuce) u Balama, Borghette di Porto S. Marina iz Vabrige, kapele na groblju u Pazinu, autobusnog kolodvora u Buzetu, ljetnikovca Grmožaj, vile Valkarini i drugih.

"Natjecaji su postali naša svakodnevica. Kao usporedna metoda pridobivanja kvalitetnih rješenja postali su znacajan nacin pridobivanja posla i nezaobilazni dio naše struke", rekao je prilikom otvorenja izložbe Davor Matticchio, predsjednik DAI-SAI-ja, te naglasio pritom da ulažu veliki trud, zalaganje, znanje, samokriticnost, vrijeme i novac.

Istaknuo je vrijednost izlagackih aktivnosti arhitekata, što, prema njegovim rijecima, ovo društvo cini dugi niz godina. Kroz taj se kontinuitet, koji se, veli, nastavlja i u godini recesije i krize, do sada predstavilo 50-ak autora s otprilike 500 radova.

"Želim naglasiti da se, nažalost, ustalila praksa Zakona o javnoj nabavi, cime kriterij najniže cijene postaje jedini kriterij pri javnom nadmetanju. To je nešto što mi kao struka ne možemo i necemo nikad prihvatiti", glasno je upozorio Matticchio te zakljucio apelom upucenim gradonacelnicima i nacelnicima svih istarskih gradova i opcina da podrže arhitekte i raspisivanje natjecaja, tim više što krajnji rezultat uvjetuje kreiranje prostora. (N. HAUSER)

"Razgovori o arhitekturi"
DAI-SAI u petak u pulskoj Gospodarskoj komori u 18 sati prireduje prvo u ciklusu okupljanja "Razgovori o arhitekturi" s temom "Turizam u Istri". Sudjeluju predstavnici vodecih turistickih tvrtki u Istri: Maistre, Riviere Porec, Plave Lagune i Istraturista. Medu temama su izgradenost obale, golf, hoteli i autokampovi te prenamjena vojnih zona.


Podijeli: Facebook Twiter