Godinu i 11 mjeseci za krađe alata i strojeva

Ilustracija (M. S.)
Ilustracija (M. S.)

Vilim Virovec (41) iz Ludbrega je nepravomoćno osuđen pri pazinskom Općinskom sudu na jedinstvenu kaznu od godinu i 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog četiri kaznena djela krađe i teške krađe iz 2009. i 2011. godine na području Funtane i Poreča.

Pojedinačno, za počinjena djela Virovec je osuđen na dvije godine i 11 mjeseci, a materijalna šteta pričinjena kaznenim djelima iznosi oko 43 tisuće kuna. Virovec je na sudu priznao počinjenje svih navedenih djela i prihvatio je kaznenopravnu sankciju.

Proglašen je krivim jer je krajem prosinca 2009. godine oko 9 sati nasilno otvorio ulazna vrata ugostiteljskog objekta Čao Čao na Trgu Matije Gupca u Poreču odakle je ukrao televizor, receiver, kompjutorski ekran, kućište kompjutera i tipkovnicu. Potom je na katu ugostiteljskog objekta nasilno otvorio prozor i ušao u spavaću sobu vlasnika objekta odakle je ukrao još jedan televizor. Vlasnik B. B. je oštećen za 17 tisuća kuna.

Krajem travnja 2011. godine je tijekom noći u Ročkoj ulici u Poreču u dnevnom boravku iz ruksaka D. H. ukrao 1.100 kuna, dva mobilna uređaja s punjačom ukupne vrijednosti oko 2.500 kuna. Na poljoprivrednoj parceli u Funtani zvanoj Glavica je krajem svibnja 2011. godine prerezao žičanu ogradu te je tako kroz sačinjen otvor na žičanoj ogradi ušao u ograđenu parcelu pa je nekim predmetom razbio staklo prozora na poljoprivrednom objektu te ušao u unutrašnjost tog objekta. Iz objekta je ukrao benzinski agregat i samohodnu motornu kosilicu. Vlasnik objekta J. L. oštećen je za 17 tisuća kuna.

Prema zadnjoj točki optužnice Virovec je proglašen krivim i za to da je krajem svibnja 2011. godine na poljoprivrednoj parceli M. K. kod kružnog toka u Vranićima preskočio ogradu na parceli, nasilno otvorio vrata barake iz koje je ukrao razni alat vrijedan oko  4.000 kuna. Na susjednoj parceli je iz kamp kućice u koju je provalio ukrao mušku kožnu jaknu crne boje, šest boca bijelog vina, dva jorgana i posteljinu u vlasništvu Z. Ć., a šteta iznosi oko tisuću kuna.

Oštećenici su na raspravama potvrdili da su im ukradene brojne stvari, no da im je najveći dio vraćen te nisu postavljali imovinskopravni zahtjev za štetu. Prema kaznenoj evidenciji Virovec je dosada višekratno pravomoćno osuđivan za brojne krađe i teške krađe na sudovima po Hrvatskoj. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter