Godinu dana za smrt pulske vozacice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Rijeci potvrdio je prvostupanjsku presudu pulskog Opcinskog suda kojom je na bezuvjetnu, jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesrece ljeti 2009. godine kod Marcane osuden 30-godišnji Oskar Krmar iz Krasice.

Krmar je krivim proglašen jer je 11. kolovoza 2009. godine oko 13.10 sati upravljajuci teretnim vozilom Peugeot Partner zagrebackih oznaka iz smjera Loborike prema Marcani u dugom preglednom zavoju udesno na punoj crti zapoceo pretjecati dva nepoznata vozila pa je vozeci brzinom vecom od dopuštene prešao na lijevu stranu kolnika kojim je iz suprotnog smjera vozilom Škoda Felicija upravljala 49-godišnja Marija Duda iz Pule. Peugeot i Škoda sudarili su se prednjim dijelovima uslijed cega se Škoda odbila udesno i izletjela izvan kolnika na travnatu površinu. Pritom je vozacica Marija Duda zadobila teške i po život opasne ozljede od kojih je preminula 14. rujna 2009. godine.

Na glavnoj raspravi Krmar je priznao krivnju, ali je tražio da mu se izrekne kazna blaža od jednogodišnje koju je optužnim prijedlogom tražilo pulsko Opcinsko državno odvjetništvo. Iznoseci svoju obranu Krmar je kazao da je 11. kolovoza starom cestom upravljao Peugeotom iz smjera Pule prema Rijeci. Tog dana padala je kiša i kolnik je bio sklizak, a on je Peugeotom, ispred kojeg su bila dva vozila, djelomice prešao na lijevu stranu da bi vidio kakva je preglednost ceste. U tom trenu iz suprotnog je smjera naišla Škoda, on je stisnuo kocnicu, ali je vozilo proklizilo, nije bilo kontrole i došlo je do sudara.

Na upit suca odgovorio je da nije pretjecao na punoj crti i da nije dao žmigavac, vec da se jednim dijelom vozila našao na dvije trecine lijeve strane ceste da bi vidio postoji li mogucnost pretjecanja. No, sud je taj dio njegove obrane smatrao nelogicnim te je utvrdio da je na lijevu stranu kolnika prešao jer je pretjecao vozila ispred sebe.

Krmar je naveo i da je s ozlijedenom Marijom Dudom razgovarao u vozilu Hitne pomoci. Ona je, po njegovim rijecima, tada normalno govorila i žalila se da ju boli noga. Mjesec dana nakon dogadaja doznao je od svog šefa, kojem su to javili iz osiguravajuce kuce, da je Duda preminula.

Kao olakotne okolnosti pri odmjeravanju kazne sud je uzeo u obzir cinjenicu da je 30-godišnjak otac maloljetnog djeteta, da je neosudivan, da se iskreno kaje i da je ocito pogoden tragedijom. Otegotnih okolnosti pulski Opcinski sud nije našao, a Županijski sud u Rijeci, koji je odlucivao o žalbi, u cijelosti je potvrdio prvostupanjsku presudu.


Podijeli: Facebook Twiter