Godinu dana Volonterskog centra Istra


Nedavno održanom skupštinom obilježeno je godinu dana od formalnog početka rada Volonterskog centra Istra. Novosti su da je Svetlana Stojanović dala ostavku na mjesto članice Upravnog odbora te da je za novog člana izabran Ivan Divković, kao predstavnik Zelene Istre.

Na skupštini su predstavljena izvješća o radu Upravnog odbora i Volonterskog centra, financijska izvješća te planovi rada i financijski planovi za tekuću godinu.

U protekloj je godini Volonterski centar, kako doznajemo od voditelja ureda Elvisa Feketea, uspješno odradio proces osnivanja i registracije kod nadležnih tijela, nastavio s edukacijom i informiranjem građana o važnosti volontiranja i pokrenuo nove suradnje i partnerstva.

- U prošloj smo godini podigli bazu podataka volontera i organizatora volontiranja na www.vci.hr, novoj web-stranici na kojoj se mogu prijaviti svi koji žele volonteri i svi oni kojima su osobe za volonterski rad potrebne, veli Fekete te nastavlja da su održana i dva modula edukativnog ciklusa za koordinatore volontera te pet raznih radionica i predstavljanja diljem Istre.

U godinu je dana rada podijeljeno 300 volonterskih knjižica, povezano više desetaka volontera s organizatorima volontiranja, obilježen je Međunarodni dan volontera i manifestacija "Hrvatska volontira", a Centar je sudjelovao u nekoliko javnih akcija, moderirao konferenciju o volonterstvu.

Centar je, također, mentorsku podršku ili pravnu pomoć pružio više od 30 organizacija, potpisana je suradnju za četiri projekta, a od Grada Pule dobio je deset tisuća kuna za projekt "Razvoj volonterstva u Puli". 

Ured Volonterskog centra Istra, odlučeno je, još se uvijek neće seliti u neki javni prostor iz razloga što se ne želi u prvim godinama rada novac trošiti na održavanje prostora, a samo za jednog zaposlenog.

Svi koji imaju potrebu za volonterima ili se žele okušati u pomaganju drugima mogu sve informacije o volonterstvu pronaći na stranicama Centra www.vci.hr, gdje se mogu i učlaniti u bazu podataka volontera.

Traže se vozači tandem-bicikala, vrtlari, volonteri za rad s djecom

Na stanicama Centra trenutno Udruga slijepih Istarske županije traži pet volontera koji bi jednom tjedno, po sat i pol, radili kao vodiči tandem-bicikla. Potrebno je samo malo dobre volje i fizičke kondicije.

Dom za psihički oboljele odrasle osobe Vila Marija traži četiri volontera koji bi dva puta tjedno održavali cvijeće i bilje u vrtovima oko doma. Volonter bi trebao biti komunikativna i otvorena osoba, vedra duha, bez predrasuda.

Obiteljski centar Istarske županije traži pak 16 volontera koji bi bili mentori djeci osnovnoškolske dobi, i to na tri sata tjedno. Udruga "Zlatna generacija" traži pet volontera za asistenciju starijim osobama - za pomoć u kući, odlazak po namirnice, lijekove i društvo. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter