Godinu dana uvjetno zbog divljanja na gay prideu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nasilnickog ponašanja i povrede prava na okupljanje na prošlogodišnjem gay prideu u Splitu Damir Mlinar, 45-godišnji radnik splitskog škvera, nepravomocno je osuden pred splitskim Opcinskim sudom na uvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje od tri godine.

Prošlogodišnji gay pride, prvi organiziran u Splitu, postao je pozornicom nemilih dogadanja - skupinu su napadali sa svih strana, gadali piterima, kamenjem, vrijedali, i to sve unatoc pozamašnom broju specijalaca, temeljne policije u odorama i u civilu.

Jedan od verbalno najagresivnijih bio je otac cetvero djece Damir Mlinar zvani Miš, koji je sa stepenica koje vode na Prokurative vikao na sudionike povorke dok su prolazili Marmontovom "Ubij, ubij, pedera!" te "Majku vam je... pedersku, cigani!".

Prema optužnici, na taj nacin je izazvao strah i osjecaj poniženja kod osoba u povorci te je njegovo osobito drsko ponašanje otežalo održavanje manifestacije.

Mlinar se zbog svog divljanja pokajao vec koji dan nakon izgreda pa je žaljenje izrazio i na sudu što se, uz njegove obiteljske prilike, odrazilo i na presudu, odnosno odluku o sankciji.

Kazao je da ga je isprovociralo, da je "pukao", nakon što je jedan od sudionika pokazao srednji prst u njegovom smjeru. Inace da nije agresivan, a da mu sutra dijete postane gay i dalje bi ga volio najviše na svijetu.

Povorka je, naime, jedva uspjela stici do rive, a tamo je došlo do pravog ratnog stanja, takvih nereda da su pripadnici specijalne policije imali pune ruke posla te je otkazan govor organizatora povorke - umjesto toga je organizirana evakuacija sudionika gay pridea.


Podijeli: Facebook Twiter