Godine, uistinu, nisu važne


"Godine nisu važne" naziv je tradicionalne priredbe korisnika i djelatnika Doma za odrasle "Domenico Pergolis", koja se dvanaesti put za redom i u susret proljeću, održala u rovinjskom Multimedijalnom centru. Njezin je osnovi cilj upoznati građanstvo što rade, čime se bave, kako upražnjavaju slobodno vrijeme ljudi zlatne generacije, koji su za svoj prvi dom izabrali ovu respektabilnu ustanovu u kojoj se, na žalost, i zbog prenapučenosti, čak i godinama, čeka smještaj.

No, ova je manifestacija bila trenutak za one lijepe i daleko ugodnije stvari. Korisnici Doma, s puno entuzijazma, ljubavi i emocija predstavili su se mnogobrojnim gostima pjesmom i recitacijama, a kako doba godine to i nalaže, svojim ručnim ( i prodajnim) radovima, među kojima su dominirala obojana i ukrašena Uskrsna jaja, zečići, papučice…

Priredbu je otvorila ravnateljica Doma Mirjana Banko Filipaj, podsjetivši da trenutno u "Pergolisu" stanuju 123 korisnika, ali i da domsko osoblje za građane koji ne žive u ustanovi, a na to imaju pravo, pruža mogućnost korištenja njihove kuhinje i to za nabavku toplih obroka koje mogu pojesti u domskom restoranu, odnijeti kućama ili im se ono dostavlja. Kako se moglo čuti, život u Domu je živahan, mnogo je različitih i atraktivnih radionica, a i sami su zlatni penzići, vrlo često i aktivni sudionici gradskih manifestacija.

Tijekom "svoje" godišnje priredbe, njima u goste pristigli su i najmlađi žitelji Grada - djeca vrtića i jaslica "Neven", odnosno njihov zbor, ujedno i najmlađi u gradu, kao i onaj, po godinama  "najiskusniji" - zbor umirovljenika "Nuvola". Nije na odmet i napisati, da oba zbora vodi iskusna i svestrana Sara Salvi. Uz tzv. institucionalne zborove, u goste su došli i "vanjski suradnici", supružnici Ljubo i Amelia Cerin, koji su u dvoglasu otpjevali "Cviće mi polje pokrilo". Ipak, najemotivniji su trenuci bili kada se predstavio domski zbor "Old time band", koje posljednjih trinaest godina vodi Antonella Sugar Rocco, kao i domski pjesnici- Lidija Dimovska, Viktorija Ciceran i Emil Tumpić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter