Godine Grace Kelly

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grace Patricia Kelly, lijepa, pametna, šarmantna i karizmaticna glumica, oskarovka, svojim modnim stilom plijeni pažnju i nakon tragicne pogibije u automobilskoj nesreci što se dogodila 14. rujna 1982. Da je tomu tako, svjedoce izložbe koje su ovih dana posvecene njezinoj osobnosti i stilu odijevanja. Od djevojke iz bogate filadelfijske obitelji, omiljene Hitchcockove glumice do princeze jedne od najstarijih dinastija u Europi, Grace je ikona 20. stoljeca i iza sebe je ostavila duboki trag u svijetu mode. Mnogima predstavlja uzor zbog glamura i elegancije kojom je znala nositi i najednostavnije modne kreacije.

Prva izložba koja predstavlja hommage dizajnera Kellynom "cool", klasicnom stilu, koji za njih predstavlja inspiraciju, priredila je marketinška agencija Lisa Lori Communications u Los Angelesu. Izložbu krase haljine Grace Kelly, ali i nove verzije istih s potpisom Caroline Herrera, Ralpha Ruccia, Zaca Posena, Ralpha Laurena.

Druga izložba naslovljena je "Godine Grace Kelly - princeze iz Monaca" i bavi se njenim životom i detaljima koji su obilježili njezinu život koji nažalost nije uvijek bio okrunjen osobnom i obiteljskom srecom - otac ju nije volio, djeca, poglavito najmlada Stephanie cesto joj je priredivala ljubavne skandale, a suprug ju je varao. Postavu iste bit ce moguce pogledati do 28. veljace 2010. godine pri Fundaciji Memmo u Rimu.



Prvi put izložba je bila postavljena u Grimaldi Forumu u ljeto 2007. godine i privukla je preko 135 tisuca posjetitelja. Glavni adut je prekrasna garderoba princeze koja se sastoji od vecernjih toaleta, kostimica i kreacija za dnevna druženja, formalne, diplomatske posjete i domjenke te za privatne zabave i svakodnevni život. Zastupljene su kreacije renomiranih modnih kuca, Diora, Balenciage, Givenchyja i Chanela, ali i nakit koji je princeza znala nositi u razlicitim prigodama. No, osim garderobe, na ovoj su izložbi predstavljena i pisma koja su drugi zanimljiv element iz tajnog vrta princeze Grace. Rijec je o obiteljskim pismima te onima koje je primila od Hitchcocka, Caryja Granta, Jacqueline Kennedy, Grete Garbo, drugih kraljevskih obitelji te brojnih drugih celebrityja toga vremena.

Grace Kelly proslavila se ulogama u celuloidnim naslovima "Nazovi M radi umorstva", "Prozor u dvorište" i "Drž" te lopova", a Hitchcock je uvijek imao samo rijeci hvale za svoju omiljenu glumicu za koju je znao kazati da predstavlja idealnu plavušu jer posjeduje eleganciju ali i strast koju je skrivala prividnom hladnocom. Oskara je dobila za ulogu ostvarenu u filmu "Provincijalka".

Godine 1955. upoznala je princa Rainiera III. tijekom posjeta palaci u Monacu. Bio je to fatalni susret koji je 19. travnja 1956. zapecacen bracnim zavjetom. Lijepa glumica napustila je glumu i svijet filma i u potpunosti se posvetila obitelji i humanitarnom radu. U braku s princom Rainierom rodila je troje djece: princezu Carolinu i Stephanie te princa Alberta.


Podijeli: Facebook Twiter