Godina velikih investicija i do 20 posto viših prihoda u turizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu na isteku turističke tvrtke u cijeloj Hrvatskoj pamtit će po rekordnim rezultatima, ali i velikim investicijama. Najveća turistička kompanija u zemlji, porečka Valamar Riviera u prvih devet mjeseci zabilježila je godišnji rast od 20 posto u broju noćenja (5,9 milijuna noćenja), a do kraja godine očekuju i 18-19 posto više poslovne prihode nego lani, između 1.755 i 1.775 milijuna kuna. Rast prihoda, najavljuju iz Uprave Valamara, bit će popraćen i snažnim rastom konsolidirane operativne dobiti koja će na godišnjoj razini doseći između 600 i 610 milijuna kuna, od 87 do 97 milijuna više nego lani.

Rabac se najviše ponovio

Godinu na izmaku Valamar i čitav Rabac pamtit će po otvorenju luksuznih ljetovališta na rabačkoj Girandelli - Family Life Bellevue Resorta i Valamar Girandella Resorta s objektima od četiri i pet zvjezdica. Iz Valamara ovu obnovu nazivaju krunom uspješno okončanog dosad najvećeg investicijskog ciklusa u turistički portfelj, vrijednog više od 900 milijuna kuna. U podizanje destinacije Rabac uloženo je više od polovice, 494 milijuna kuna. U kampove su uložili 186 milijuna, od čega 98 milijuna u razvoj premium kampiranja u porečkoj Lanterni, jednom od ponajboljih europskih kampova. Ostalo je išlo na Krk, u kampove Zablaće i Ježevac, dok je društvo Imperial završilo investicijski ciklus vrijedan gotovo 21 milijun kuna.

Druga porečka turistička tvrtka, Plava laguna, do kraja godine planira ostvariti više od 2,6 milijuna noćenja, što bi bio godišnji rast od pet posto. Procjena ovogodišnjih prihoda Plave lagune je 569,5 milijuna kuna, gotovo osam posto više nego lani. Povezano društvo, umaški Istraturist s više od 2,2 milijuna noćenja planira godišnji rast od devet posto u noćenjima te deset posto u prihodima koje procjenjuju na 502,9 milijuna kuna. (Duška PALIBRK, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter