Godina u kojoj more nije cvjetalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon niza godina ovo ljeto ce biti prvo u kojem se na sjevernom Jadranu nije pojavilo cvjetanje mora. Doduše, neugodnu pojavu se na našoj strani Jadrana ne bilježi od ljeta 2004. godine, kada je potrajala nekoliko tjedana, a 2006. i 2007. pojavila se zimi. Ove godine cvjetanja mora nije bilo ni na talijanskoj strani. Tek, na pojedinim podrucjima mora uz obale regije Emilia Romagna dolazilo je do pojave «crvenog» mora, koje uzrokuje ružicasti cvat pojedinih vrata fitoplanktona.

Iskusni istraživac rovinjskog Centra za istraživanje mora Instituta Ruder Boškovic dr. Danilo Degobbis kaže da se sada sa velikom sigurnošcu može reci da ove godine nece bit cvjetanja mora. Istraživacki brod Vila Velebita je prošli tjedan obišao cijelu zapadno istarsku obalu i CIM-ova stalne postaje za monitoring na otvorenom moru, a ovaj je tjedan na Kvarneru. Do sada nije naišao ni na jedan znak da bi moglo doci do nekontroliranog rasta fitoplanktona, koji se najprije pojavljuje u dubinama, tek u «zreloj» fazi dolazi na površinu mora. Buduci da su vec pocele kasno ljetne nevere, a najavljuju se i nove, morska masa se sve više miješa, što ne pogoduje ovakvim pojavama.

Do cvjetanja mora više ne dolazi jer je na sjevernom Jadranu ponovno uspostavljeno prirodno strujanje morskih masa, koje ne prekida ni dotok vecih kolicina slatke vode iz rijeke Po i drugih velikih rijeka s talijanske strane. Kada je morska struja uz našu obalu bila slaba dotok vode iz rijeke Po je bio jaci, pa nije ni prodirala u plitki bazen sjevernog Jadrana. Struje su u sudaru s vodenim masama iz rijeke skretale prema talijanskoj obali vec u visini južne Istre, pa se ovaj dio mora pretvarao u svojevrsnu baru, što je pogodovalo pojavi cvjetanja. Sada, kada su ponovno uspostavljena strujanja vecih morskih masa iz srednjeg prema sjevernom Jadranu cvjetanja nema.

U CIM-u i nadalje prate i druge neuobicajene pojave na Jadranu, pa Degobbis sa zadovoljstvom kaže da je ove godina i naša i talijanska strana bila poštedena meduze, koja u Jadran stiže iz Sredozemnog mora morskim strujama preko Otrantskih vrata. Na pitanje kako tumaci vecu pojavu morskih ježeva, što nam dojavljuju kupaci, Degobbis je rekao da su i to ciklicke pojave. I ježevi se u potrazi za hranom sele u vece ili manje dubine, s jednog podrucja na drugo. O uzrecicama da naseljavanje ježeva pokazuje da je more cisto rekao je da je samo djelomicno tocna, jer je utvrdeno da se ne nastanjuju samo na podrucjima koji su izrazito zagadena.


Podijeli: Facebook Twiter