Godina stilske demokracije

Najbolje u modnoj 2012. godini
Najbolje u modnoj 2012. godini

Posljednji tjedan u godini vrijeme je za rezimiranje svega što se događalo u proteklih 12 mjeseci na modnim pistama, u modnim editorijalima i vlastitim stilskim kolažima. I zbog toga neće to biti lista najboljih deset komada, već ćemo je nekako simbolički proširiti na dvanaest lakih komada koji su označili modnu 2012.

Zapravo, bila je to godina puna trendova, koji su se gotovo mijenjali kao i mjeseci na kalendaru. Bila je to godina stilskih skokova u prošlost, puna modnih citata iz najboljih modnih dana, puna fuzije starog i novog koji su u konačnici definirali ovaj trenutak. Jer treba dobro poznavati prošlost da bi se mogla iskrojiti sadašnjost.

Iako u modi ništa nije konstantno i ona u svojoj frivolnosti jedina možda na neki bizaran način funkcionira po principu demokratičnosti, naravno stilske, ono što se provlačilo u gotovo svim kolekcijama je veliki revival 80-ih (sjetite se grozomornih jastučića, fluorescentnih boja, lomljenog jeansa i predimenzioniranosti) koje su bile odraz zlatnog doba 20. stoljeća, kraj hladnog rata, wall street yuppija i potrošačkog hedonizma koji je podario toliko željeni konzumerizam.

Wall Street je vrištao "Greed is good" (Pohlepa je dobra) i uživalo se u pohlepi potrošnje, kulture stvaranja i konzumiranja nepotrebnog. A onda se dogodila 2008. i slom Wall Streeta i pohlepa se smanjila. Zato su možda nekako nesvjesno, u samom jeku bujajuće recesije kojoj se ne nazire kraj, izvučene i reinterpretirane baš te zlatne '80-e. I ne samo 80-e, već i ostale komade nekih veselijih trenutaka.

Počevši od baroka, tog najraskošnijeg pravca u povijesti umjetnosti koji je još ljetos nagovijestio povratak, i to diskretno preko Pradinih naočala. I tako neodoljivo luksuzan, otmjen, neupadljiv, ekstravagantan, s puno detalja, bogatih krojeva i materijala, naprosto oduzima dah. Ako ga niste prigrlili tijekom godine, koji detaljčić za Novu godinu dat će onaj dašak raskoši.

Veliki je povratak i čipke. Vole je gotičarke utegnute u korzete, ali i dame koje su u malu crnu haljinu, taj ikonski odjevni predmet, dodale malo čipke. Za hrabre je bila i koža, neodoljiva u svojoj ambivalentnosti, hladnoći i toplini. Vratila se u punom sjaju, od pencil suknja, preko haljina do motorističkih jakni.

Na jakne su se nadovezale zakovice. No, one su baš svugdje - na čizmama, remenju, torbicama i rukavicama. Tome uz bok bio je i veliki povratak vojničkog stila - odvažnog te istovremeno casual i otmjenog.

Strogoćom su se pojavila i muška odijela na ženski način u kojem su hlače lepršave, a sako kratak. Najoštriji od svih bio je apsolutni zimski must have - predimenzionirani kaputi koji su išli uz bok predimenzioniranih pulovera.

Kao protuteža velikom i strogom bile su hlače visokog struka, op-art odijela, sveprisutni peplum, ali i pastelne "bombon" boje koje su poput slatkiša uljepšale godinu. Bogata modna godina, puna izbora, u kojoj ako niste znali što odjenuti, bitno je bilo imati veliku statment ogrlicu. Prava modna demokracija sazdana na temeljima prošlih vremena. A što ćemo reciklirati za dvije godine kada više ne bude bilo desetljeća za recikliranje? (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter