"Godina" samo do kraja godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja godine nestat će jedan od simbola tršćanske trgovačke mreže, nakon ljetne sezone popusta dućan "Godina" će u rujnu započeti s fazom opće rasprodaje i potom nestati sa scene nakon gotovo sedamdeset godina kontinuiranog rada.

U ulici Carducci na potezu između ulice San Francesco i ulice Coroneo izbrisat će se impozantni izlozi odjeće i obuće prostranog dućana od oko pet tisuća kvadratnih metara, svi raspoređeni na prizemlju palače u jednoj od najprometnijih tršćanskih ulica.

Nasljednik malog carstva u raspadu Giorgio Godina okupio je sredinom tjedna zaposlene, 68 stalno zaposlenih djelatnika i poručio im odluku o zatvaranju.

"Ne možemo dalje, opterećeni smo dugovima, prodaja ne ide, a troškovi održavanja dućana sve su veći, pokušao sam sve, ali ne ide, do kraja godine podmirit ćemo sve dugove prema djelatnicima, bankama i dobavljačima i potom zatvoriti dućan", izjavio je tršćanskom listu Il Piccolo Giorgio.

Tršćanski list je toj vijesti posvetio dvije stranice, s razlogom jer je "Godina" simbol trgovačke tradicije velikoga grada na sjeveru istarskog poluotoka, prvi na putu prema Zapadu. Građani su ogorčeni, web stranica gradskog lista obasuta je porukama: "Koja tuga, prokleta kriza briše nam povijest", "Koliko sjećanja...šteta!", "Žao mi je... prodavali su odijela koja su dugo trajala...", pišu čitatelji, a među njima jedan s lapidarnom porukom: "No xe piu soldi" (Nema više para).

Upravo tako, kupovna moć Tršćana drastično je pala, srednja klasa se rastopila, a kupaca preko granice je sve manje, gotovo da ih više nema. Na stranicama lokalnog lista našla se amblematična slika: ispred ulaza u dućan "Godina" parkiran je fićo, došli jugovići u šoping. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter