Godina odlazi s kišom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Meteorološke prognoze vremena za narednih nekoliko dana pokazuju da cemo novu godinu docekati u društvu s kišom. Nakon lijepih i ugodnih Božicnih blagdana brzo slijedi nova promjena vremena.

Pojacana ciklonalna aktivnost na Mediteranu nastaviti ce se i slijedecih nekoliko dana, što ujedno znaci da ce vrijeme do kraja godine pa i na samom pocetku iduce godine biti vrlo promjenjivo i kišovito. Posebno se to odnosi na posljednja tri ovogodišnja dana u kojima ce kiše biti cešce i u vecim kolicinama. Uz kišu, biti ce i pojacanih južnih vjetrova a jedino cime bi donekle mogli biti zadovoljni su temperature zraka koje ce do kraja godine ostati relativno visoke. Sigurno je da nam ne prijete nove snježne oborine niti neko jace smrzavanje. Snijega može biti tek na vrhovima Ucke i Cicarije. Nova jaca zahladenja trenutno ne prijete, zima je tek pocela pa i za nova zahladenja ima još dosta vremena.

Godina na odlasku, u Istri je meteorološki bila sasvim prosjecna. Izrazito blaga zima, suho i vruce ljeto te na kraju i izrazito kišovita jesen, glavna su obilježja. Takvih je godina u posljednje vrijeme bilo dosta pa još jedna takva u nizu i nije ništa neocekivano.



Medutim, da sve ipak nije bilo tako lijepo i prosjecno najbolje znaju stanovnici Pule i šire okolice koji su bili suoceni s ozbiljnim vremenskim neprilikama.. Prvo tu treba spomenuti nekoliko izrazito jakih ljetnih i jesenskih kiša koje su u nekoliko navrata poplavile veci dio grada i dijelove šire okolice Pule. Drugi dogadaj koji je na neki nacin obilježio i citavu proteklu godinu je debeli snježni pokrivac koji je prošlog vikenda zabijelio južne dijelove Istre. Dvadesetak centimetara debeli snježni pokrivac ne pamti se na ovim podrucjima, gotovo je sigurno da se nešto slicno nece dogoditi ni slijedecih godina ili cak slijedecih nekoliko desetljeca.

Uz snijeg i ozbiljne probleme koje je on izazvao svakako treba spomenuti i nekoliko izuzetno hladnih dana koji su popratili dane sa snijegom. Temperature zraka su se u unutrašnjosti Istre spustile i ispod 15 stupnjeva, pri tlu i ispod 20 stupnjeva ispod ništice. U priobalnom podrucju hladnoca je bila tek neznatno slabija, temperature zraka su do samog mora bile oko 10 stupnjeva ispod ništice. Tih je nekoliko dana bilo daleko najjace zahladenje u posljednjih dvadesetak godina.


Podijeli: Facebook Twiter