Godina nogometa i socijalnih nemira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni, doduše, nemaju kristalnu kuglu, ali im predvidanje buducnosti ide sasvim solidno: ekipa britanskog «Economista», potpomognuta poznatim osobama poput ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, i ovog je prosinca u posebnom izdaju «Svijet u 2010.» prognozirala kakva ce biti godina koja je pred nama. Za Kineze bit ce to godina tigra koji simbolizira moc i autoritet. Za cijeli svijet mogla bi biti godina socijalnih nemira, masovne nezaposlenosti, ali i africkog nogometa.

Relativni socijalni mir koji je vladao u ovoj godini mogao bi biti samo zatišje pred oluju, procjenjuje «Economist», dodajuci da su dosad ljudi pogodeni krizom uglavnom patili u tišini, ali da postoje razlozi za ocekivanja da ce 2010. biti godina prevrata. Procjene Economist Intelligence Unita (EIU) govore da ce sljedece godine u cijelom svijetu biti cak 60 milijuna nezaposlenih više nego lani, dok medunarodna organizacija rada procjenjuje da je oko 200 milijuna radnika u opasnosti da padne ispod praga siromaštva, odnosno skupini stanovništva koja živi s manje od dva dolara dnevno.

Prema EIU, u 77 od 166 zemalja svijeta u sljedecoj godini postoji znacajan ili visok rizik od socijalnih nemira, a gotovo cetvrtina tih zemalja je u istocnoj Europi. U tu skupinu spada i Hrvatska.

Za Europsku uniju bit ce to godina testa novog europskog sporazuma, Lisabonskog ugovora koji bi trebao omoguciti bolje funkcioniranje proširene Unije. Novi ugovor koji je stupio na snagu trebao bi Europskoj uniji osigurati globalnu politicku moc koja se može mjeriti s njezinom gospodarskom i regulatornom snagom. Sljedeca ce godina europskim liderima pokazati jesu li doista uspijeli formulirali ugovor koji je u stanju ispuniti tu zadacu. Europu ce u 2010. godini progoniti i «sablast masovne nezaposlenosti".

Ako je suditi prema predvidanjima «Econimista», ni americki predsjednik Barack Obama, koji ce uci u drugu godinu mandata, nema se cemu previše nadati u 2010. godini. Amerika i njezini saveznici pocet ce tražiti nacine za napuštanje Afganistana, ali «Economist» istice da je «teško biti optimistican» oko Afganistana u 2010. godini.

No, na africkom kontinentu bit ce i dobrih vijesti. Južna Afrika ugostit ce Svjetsko nogometno prvenstvo zbog cega «Economist» tvrdi da ce 2010. biti godina africkog nogometa. Bit ce puno zanimljivoga na toj smotri, no autori izdvajaju jedan detalj: po prvi puta Južna i Sjeverna Koreja plasirale su se u isto vrijeme na Svjetsko prvenstvo pa ce i na terenima Južne Afrike moci pokazati suparništvo i svojim nastupom zasjeniti uspjeh rivala s druge strane 38. paralele.


Podijeli: Facebook Twiter