Godina kvalitetnog ulja izmamila više zlatnih medalja

Živko Cetina uz priznanja za najkvalitetnija fažanska ulja (Z. STRAHINJA)
Živko Cetina uz priznanja za najkvalitetnija fažanska ulja (Z. STRAHINJA)

Na 12. smotri maslinovog ulja "Sveti Elizej", što će se u subotu održati u Fažani u organizaciji Agroudruge, bit će predstavljeno 26 uzoraka ulja, od čega ih je deset osvojilo zlatnu medalju. Gotovo 40 posto zlatom nagrađenih uzoraka te 30 posto srebrnih, sugerira da je ova, odnosno protekla godina, bila jedna od boljih godina po pitanju kvalitete ulja, poručio je tim povodom predsjednik Agroudruge Dario Šuran. Srebrom će biti ovjenčano osam, a broncom jedan maslinar.

- Naša udruga ne bavi se međunarodnom smotrom, jer zapravo želimo analizama podvrgnuti isključivo domaća ulja i želimo domaćem maslinaru pomoći u dokazivanju kvalitete njegovog proizvoda, a pritom i dati naglasak na edukaciji da bi i sami proizvođači uvidjeli eventualne pogreške u proizvodnji maslinovog ulja, rekao je Šuran. Visoka kvaliteta ulja, napomenuo je, garantira lakšu prodaju, ali i izuzetnu promociju općine.

Lani je, podsjetimo, zlatnu medalju uspjelo osvojiti tek pet maslinara.

Smotra Agroudruge, koja posljednjih tri godine nosi naziv Sveti Elizej po drevnoj crkvici, odnosno području u zaleđu mjesta, gdje su začeci maslinarstva u antici, počet će u 10.30 sati u Multimedijalnom centru Fažana. Tada će početi i predavanje dipl. ing. agronomije Edija Družetića "Ovogodišnja kvaliteta maslinovog ulja", kada će usporediti analize ulja s prošlogodišnjim, a u 11 sati mag. ing. agronomije Ivica Lađarević održat će predavanje pod nazivom "Zaštita i prihrana maslina". Smotra se u 11.30 seli na Trg sv. Kuzme i Damjana, gdje će biti proglašeni pobjednici te podijeljene medalje i diplome, nakon čega slijedi domjenak. Na smotri će se, naravno, moći degustirati i kupiti ulje.

- Ulja je ove sezone puno manje nego drugih godina, ali je zato dobre kvalitete, kao i u ostalim dijelovima Istre. Količine su kod nekih maslinara i do dvije trećine manje nego inače, rekao je maslinar Živko Cetina, istaknuti član Agroudruge. Suorganizatori smotre su Općina Fažana te njena Turistička zajednica.

Osim zdravog ulja, u subotu će se slaviti i zdrav duh te zdravo tijelo - tog će se dana u sklopu Fažanskog festivala sporta starogradska jezgra pretvoriti u veliko igralište za jedinstveni sportsko-rekreativno-zabavni program namijenjen djeci vrtićke dobi i osnovnoškolcima te zajedničko druženje na rivi uz sardelijadu. Manifestacija, koju organiziraju OŠ Fažana, DV Sunce, DV More, Zajednica sportskih udruga i TZ Fažane, počinje u 10 sati. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter