Godina dana do EU-a: Što nas ocekuje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za tocno godinu dana, 1. srpnja 2013., Hrvatska postaje punopravna clanica Europske unije. Završetkom ratifikacije pristupnog ugovora u zemljama clanicama, naša zemlja postat ce punopravna clanica Unije, sa svim pravima i obavezama.

No, valja reci da posao oko pristupanja još nije dovršen te da je pred administracijom Zorana Milanovica još dosta posla. Javnost je tek prije nekoliko dana obaviještena o znacaju problema koridora kroz Neum, odnosno provodenja odredbi schengenskog granicnog režima na tom dijelu granice, a gospodarstvo još ceka rješenja o trgovanju sa zemljama u regiji, clanicama CEFTA-e koje nisu u Uniji.

Da posao nikako nije gotov, potvrduje i ministrica vanjskih poslova dr. Vesna Pusic: "Hrvatska mora ispuniti sve obveze koje je preuzela tijekom pregovarackog procesa i koje su sadržane u pristupnom ugovoru. Radi se o preuzimanju i, što je još važnije, implementaciji pravne stecevine Europske unije, i to ne samo zato što ce do ulaska u punopravno clanstvo 1. srpnja 2013. Europska komisija pratiti ispunjavanje preuzetih obveza, vec u prvom redu zbog naše vlastite vjerodostojnosti kao države i društva".

U privrednim krugovima cuje se da je nastavak trgovinske razmjene sa zemljama CEFTA-e, srednjoeuropskog ekonomskog saveza, od kljucne važnosti za citave sektore hrvatske industrije. Ulaskom Hrvatske u EU povecat ce se carine na uvoz iz tih zemalja - u krug kojih spadaju Srbija i Bosna i Hercegovina - što ce uzrokovati reakciju i dizanje carina i na hrvatski izvoz. To bi, primjerice, moglo iznimno pogoditi rovinjsku tvornicu cigareta i izvoz cigareta.

Analiticar Davor Gjenero smatra da je to kljucni problem koji u sljedecih godinu dana treba riješiti.

Na problem ribara upozorava Tanja Vrbat, SDP-ova saborska zastupnica i promatracica Hrvatskog sabora u Europskom parlamentu u Strasbourgu. "Naglasila bih posebno važnim i izradu dokumenata i planova upravljanja kada se govori o ribarstvu, što je posebno važno za naše istarske ribare. S time se dosta kasni", napominje Vrbat.

Problem Neuma prepoznat je, cini se, u posljednji trenutak. Prošla Vlada o njemu je govorila samo kroz projekt Pelješkog mosta, no da se most i gradi, on ne bi bio završen do 1. srpnja sljedece godine.

Osim rješavanja problema, od brodogradnje do Neuma, Hrvatska bi u godini pred nama trebala poceti izradivati programe i planove za privlacenje sredstava iz EU-fondova.

Hrvatska je, konacno, pred vratima EU-a i svih mogucnosti koje to clanstvo pruža. Ne odradi li dobro poslove koji su pred njom u sljedecih 365 dana, osjecat ce posljedice još dugo vremena. (Dubravko GRAKALIC)

VIŠE U NEDJELJNOM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter