Godina Alojza Orela, legende pulske fotografije

Presica na Kaštelu u povodu obilježavanja Godine Alojza Orela (M. ĆURIĆ)
Presica na Kaštelu u povodu obilježavanja Godine Alojza Orela (M. ĆURIĆ)

Nizom manifestacija obilježit će se Godina Alojza Orela, legende pulske fotografije i jednog od najznačajnijih fotografa druge polovice 20. stoljeća. Na konferenciji za novinare na Kaštelu, u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, najavljena je prva od izložbi o Orelovoj ostavštini u srijedu, 18. lipnja u 20 sati, kada će biti izloženo 40 fotografija pod nazivom "Pulski album". Također, autorica izložbe i popratnog materijala Lana Skuljan Bilić, kustosica Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme koji se čuvaju u ovom muzeju, najavila je i niz brošura i turističkih deplijana koje je upravo Alojz Orel prvi na ovom prostorima kreirao i poticao.

- Prvi će put javnost imati priliku zaviriti u Orelovu ostavštinu, dokumentarnu vrijednost koju potvrđuju mnogobrojni motivi Pule i Istre trajno zabilježeni na desecima tisuća fotografija, negativa te velik dio opreme, a sve skupa čini malu povijest fotografije u Istri i pokazatelj je jednog velikog opusa koji je nastajao zajedno s razvojem Pule i Poluotoka u cjelini. Od 1947., kada je Orel došao u Pulu i počeo fotoaparatom hvatati njene obrise te kroz njen razvoj do posljednje snimljene fotografije 1996. godine. Sav materijal ujedno čini i presjek njegova afiniteta, žanrova, rada, od prve monografije o Puli od prije 50 godina kojoj je Alojz bio autorom i začetnikom, do dokumentarca Igora Gala iz 1995. u kojemu sam fotograf svjedoči to vrijeme i rad, rekla je kustosica Skuljan Bilić.

Mladen Lučić, savjetnik Muzeja suvremene umjetnosti Istre Pula, također je najavio uključivanje ove ustanove u cijeli projekt, posebno uz onaj eksperimentalni Orelov rad i kroz aktove, te će se na taj način proširiti spoznaja o značaju Orela o kojemu je tek Branka Hlevnjak do sada napravila monografski zapis, a kako je Alojz bio i pionir eksperimentiranja kolorom u europskim razmjerima, ovo novo sažimanje pridonijet će i novom viđenju njegova djela.

- Inicijativa je krenula od njegova unuka još prije pet godina i rovinjskih Photodaysa 2. svibnja, kada smo izložili nekoliko Orelovih fotografija, a Povijesni i pomorski muzej Istre, na čelu s ravnateljem Gracijanom Kešcom te Muzej suvremene umjetnosti Istre i nasljednik ostavštine, unuk Aleksej Orel, kao i Grad Pula i Istarska županija, do kraja će godine prirediti još nekoliko programa Orelu u čast. Dvije u rujnu i jednu u prosincu, rekao je Lučić.

Orelov unuk Aleksej izrazio je zadovoljstvo što je cjelokupna bogata građa u posjedu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre gdje joj je zagarantirana stručna obrada i dostojna pažnja. U tome su ga podržali i gradska pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber i županijski pročelnik Vladimir Torbica. (M. ĆURIĆ)

 - GO02941428.jpg

Gracijano Kešac, Lana Skuljan Bilić, Mladen Lučić, Aleksej Orel, Jasmina Nina Kamber i Vladimir Torbica Mate ĆURIĆ


Podijeli: Facebook Twiter