God Save the Queen najvredniji singl

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko izdanje singla "God Save the Queen" Sex Pistolsa proglašen je najvrednijom singl plocom svih vremena, a kolekcionari su procijenili njezinu vrijednost na 8.000 funti (66.800 kuna), javlja BBC.

Taj je singl prvotno snimljen za diskografsku kucu A&M Records, ali je ona prekinula suradnju s Pistolsima prije njegova objavljivanja i uništila vecinu kopija. Od nekoliko primjeraka koji su preživjeli svaki je vrijedan 8.000 funta, što znaci da kolekcionarima predstavlja najvredniji vinil svih vremena, objavio je casopis Record Collector.

Taj je casopis u svom izdanju za svibanj 2011. objavio popis 51 najvrednije ploce, a medu prvih pet su i one Rolling Stonesa i Beatlesa.

Singlica Beatlesa "Please, Please Me" na drugom je mjestu i njegova se vrijednost procjenjuje na 3.500 funti, dok je prva ploca Rolling Stonesa na petom mjestu i procijenjena je na 1.000 funti. Izmedu njih smjestile su se vinili Hanka Mobleyja i Wila Malonea vrijedni 2.000, odnosno 1.500 funti.

Casopis napominje da se radi o procijenjenim vrijednostima i da je na kolekcionarskom tržištu za njih moguce dobiti i znatno više iznose.

Inace, najvrednijom plocom uopce smatra se "That'll Be The Day" grupe The Quarrymen, koja ce s vremenom evoluirati u The Beatlese, ali ona kolekcionarima nije dostupna. Postoji samo jedan primjerak, po procjenama vrijedan 150 tisuca funti, i u vlasništvu je Paula McCartneyja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter