Günter Grass nepoželjan u Izraelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izrael je u nedjelju objavio da je njemacki književnik Günter Grass persona non grata u toj zemlji, nakon objave pjesme u kojoj tvrdi da je Izrael, a ne Iran, sa svojim nuklearnim arsenalom prijetnja svjetskom miru.

Ministar unutarnjih poslova Elie Yishai objavio je da je njemacki nobelovac nepoželjan u Izraelu. Ministar je u priopcenju prijepornu Grassovu pjesmu nazvao "pokušajem raspirivanja mržnje prema Izraelu i izraelskom narodu". Yishad je porucio Grassu da u Iranu može naci publiku koja ce podržati njegove laži.

U pjesmi "Što se mora reci", objavljenoj prošlog tjedna u nekoliko europskih listova, 84-godišnji Grass napisao je da iranske nuklearne ambicije nisu dokazane i naveo da je Izrael prijetnja svjetskom miru. Pjesma je izazvala oštre kritike u Njemackoj, ali i medu židovskim zajednicama u svijetu. Grass je takoder osudio njemacku prodaju oružja Izraelu.

"Njegove su izjave ignorantske i sramotne i svaka poštena osoba na ovome svijetu mora ih osuditi", rekao je u cetvrtak izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazivši uvjerenost da su Grassovi motivi antisemitski.

"Šest desetljeca on je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Usto, ne iznenaduje da on definira samo židovsku državu kao najvecu prijetnju svjetskome miru i protivi se njezinu opremanju sredstvima za samoobranu", rekao je Netanyahu, aludirajuci na podmornice kojima Njemacka oprema židovsku državu. Izraelski premijer je sramotnom ocijenio i Grassovu usporedbu Irana i Izraela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter