Gnjevni su u Gniewinu samo policajci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

I prije pocetka Europskog nogometnog prvenstva zacepljena su usta svim dežurnim pesimistima koji su prognozirali da ce Euro u Poljskoj i Ukrajini doživjeti fijasko. Velike udaljenosti izmedu gradova domacina bile su glavni razlog takvim procjenama. I Poljska i Ukrajina su velike zemlje, udaljenost izmedu gradova mjeri se u nekoliko stotina, nerijetko i tisuca kilometara, no prave nogometne fanove ništa ne može zaustaviti.

I prije samog pocetka prvenstva, srušene su sve crne prognoze. Barem ovdje u Poljskoj, koja je raširenih ruku docekala sve navijace. Sporadicni izgredi i neredi samo su iznimke koje potvrduju pravilo o poljskoj gostoljubivosti. Irci, Španjolci, Talijani i Hrvati, kojih su puni Poznanj i Gdanjsk, feštaju iz dana u dan, zajedno se vesele i tuguju.

Fan zona u Sopotu, gdje su smješteni irski reprezentativci, a nalazi se tek preko puta u "našoj" ulici, puna je od prvog dana prvenstva. Uglavnom su je okupirali - Poljaci. Ali ima i Iraca i Talijana. Tu na velikom ekranu gledaju sve utakmice prvenstva, a ujutro bauljaju ulicama, slaveci ili tugujuci. Ista je slika u Gdanjsku, Poznanju, Varšavi, Wroclawu...

I tribine stadiona u Poznanju i Gdanjsku ispunjene su do posljednjeg mjesta. Ulaznica se uvijek nade. Cijena? Prava sitnica. Dvjesto eura pa naviše, ovisi o tome kakve ste srece.

Posjet Gniewinu, gradicu smještenom šezdesetak kilometara od Gdanjska, gdje je baza španjolske reprezentacije, samo je potvrdio sve vec prije videno. Španjolci su "unajmili" cijelo mjesto. Aktualne svjetske i europske prvake prati vojska navijaca koja ne dolazi samo na utakmice. U utorak ih je bila gomila ispred španjolskog kampa, makar nisu imali šanse vidjeti ijednog igraca. Ali, nisu se dali smesti, lica priljubljenih uz žicanu ogradu strpljivo su cekali hoce li netko izaci.

Gnjevni su u Gniewinu samo policajci. Naravno da nas je na, ne baš uredno, parkiranom automobilu docekala "cestitka". Sad, ne znam što trebaš imati u glavi i doci s tri kampanjole, valjda inspektorom u civilu, pa još s onima u uniformama, i pisati kazne "nepropisno" parkiranim automobilima u slijepoj ulici, gdje nikome ne smetaju? Usput, djelatnici osiguranja španjolskog kampa samo sat vremena ranije nisu imali ništa protiv.

- Razumijete li poljski - urlao je onaj u civilu. - Da, malo, baš smo prošli ubrzani tecaj prije nego što smo došli, ali baš ovakve situacije nismo stigli uvježbati - što sam mu trebao reci?

Kolega iz Osijeka ima malo više živaca, pa je preuzeo kontrolu, ali da nije bilo onog djelatnika osiguranja koji je "inspektoru" koji piše kazne za parkiranje, valjda po kazni pa je zato bio nervozan, ipak na kraju uspio objasniti da nije u redu maltretirati ljude koji su došli raditi, vjerojatno bi nas olakšao za nekoliko stotina ovih njihovih "eura". Na kraju je demonstrativno uzeo listic, zgužvao ga i... Ne, nije ga bacio. U Poljskoj ipak paze na red.


Podijeli: Facebook Twiter