GMO se vraca u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zelena akcija prosvjeduje protiv upucivanja izmjena Zakona o genetski modificiranim organizmima u hitnu saborsku proceduru jer se predloženim izmjenama omogucava uvodenje GM usjeva na mala vrata u Hrvatsku. Zelena akcija posebno se protivi poglavlju o koegzistenciji tradicionalnih i GM usjeva što se predlaže u novom zakonu. Iako se navodi da se zakon mijenja radi uskladivanja s europskim zakonodavstvom, Zelena akcija navodi da na razini EU-a ne postoji zakonodavstvo koje obvezuje Hrvatsku da ovako uredi pitanje koegzistencije. Predlagac je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Posljedica koegzistencije može biti kontaminiranje tradicionalnih usjeva GM genomom, upozorila je voditeljica programa biološke raznolikosti Zelene akcije Jagoda Munic. Takoder navodi i da znanstvena istraživanja dokazuju da je vrlo teško ostvariti koegzistenciju GM i konvencionalnih usjeva, a pogotovo organskih usjeva zbog lakog zagadenja. U specificnoj situaciji, kao što je to u Hrvatskoj, gdje su polja mala, a usjevi raznoliki, kao i ekosustavi, prakticna koegzistencija nije ostvariva. Nadalje, za Zelenu akciju je neprihvatljiva i ideja da se pitanje koegzistencije ureduje i posebnim zakonom, cemu se vec usprotivio saborski Odbor za zakonodavstvo.

Osim problema koegzistencije, predloženo je i da javnosti ne budu dostupni podaci iz upisnika GMO-a koji su oznaceni kao poslovna tajna, što smanjuje prava gradana na dobivanje informacije, upozoravaju u Zelenoj akciji. Precizno definiranje tajnosti posebno je važno jer zakon predvida velike kazne za clanove strucnih tijela Vlade ako odaju tajne medijima, cak i nakon isteka mandata. Zelena akcija, koja je o svemu obavijestila sve saborske klubove i nadležne odbore, kojima je dostavila i svoje amandmane na predložene izmjene, navodi i da je prekršen Zakon o zaštiti okoliša jer nije omogucena javna rasprava od 30 dana, iako se radi o propisu koji ima utjecaja na okoliš.


Podijeli: Facebook Twiter