Gmünd: Spomen-ploča u sjećanje na stradale Istrane

S presice u povodu postavljanja spomen-ploče u Gmündu (N. LAZAREVIĆ)
S presice u povodu postavljanja spomen-ploče u Gmündu (N. LAZAREVIĆ)

Ove nedjelje u austrijskom gradiću Gmünd, u povodu stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, obilježit će se veliki prisilni egzodus stanovništva južne Istre 1915. - 1918. tijekom kojega je u tamošnjem logoru život izgubilo više od pet tisuća Istrana, većinom djece.

Podizanje i svečano otkrivanje spomen-ploče s istarskim grbom bit će ujedno prisjećanje i na 60 tisuća Istrana koji su 18. svibnja 1915. godine naprasno istrgnuti iz svog zavičaja i prisilno odvedeni u Austriju i ruralne krajeve Češke i Mađarske, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su sudjelovali  voditelj projekta Andrej Bader te predstavnici Istarske županije, općina Medulin, Ližnjan i Svetvinčenat te gradova Vodnjan i Pula.

To je ujedno i prvi događaj u Europi kojim će se obilježavati početak Prvog svjetskog rata.

Bader, ujedno i autor publikacije "Barackenlager Gmünd", istaknuo je da će iz Istre put Gmünda krenuti pet autobusa, a na svečanom obilježavanju sudjelovat će predstavnici tamošnje vlasti, ali i predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Beču te Istarske županije, gradova i općina.

- Na kraju smo puta koji je trajao stotinu godina, neizmjerno tužni, ali i ponosni jer današnje generacije imaju senzibiliteta da se prisjete te demografske tragedije koja se dogodila u izbjegličkom logoru Gmünd, u kojem je u masovnim grobnicama stradalo oko 40 tisuća civila, kazao je Bader.

Istarski župan Valter Flego, koji će također biti u delegaciji koja će u nedjelju otkriti spomen-ploču, naglasio je da je ključna riječ ovog projekta zajedništvo gradova i općina, hrvatskog veleposlanstva u Austriji, ali i velika podrška predsjednika Republike Ive Josipovića.

- Ovim prisjećanjem na 15 tisuća Hrvata iz južne Istre za vrijeme Prvog svjetskog rata dostojanstveno vrednujemo taj dio naše povijesti i odužujemo se svima onima koji su u tom povijesnom razdoblju podnijeli žrtvu i bili proganjani, kazao je Flego.

Pročelnik za kulturu Vladimir Torbica podsjetio je da će Istarska županija brojnim manifestacijama i programima sve do kraja 2018. godine obilježavati stogodišnjicu Prvog svjetskog rata.

Načelnik Općine Medulin Goran Buić rekao je da iako su najveće ratno stradanje i masovna grobnica civilnog stanovništva Istre u znanstvenom i povijesno smislu gotovo zaboravljeni, veliki interes lokalnog stanovništva za odavanjem počasti žrtvama u Gmündu svjedoči o tome da je priča naših starih o toj tragediji i ratnoj evakuaciji ostala živjeti u kolektivnom sjećanju.

- U proljeće 1915. godine naše su se prababe i pradidi, držeći u jednoj ruci valižu, a u drugoj najmlađe dijete, ukrcali na vlak za Gmünd. Njihov strah i neizvjesnost bili bi tim veći da su tog trenutka znali da pet tisuća duša neće dobiti povratnu kartu i da će zauvijek ostati u dalekoj Austriji, istaknuo je Buić.

Načelnica Ližnjana Maja Cvek istaknula je da se žrtve koje su stradale u užasima logora nikada ne smiju istrgnuti iz sjećanja, a da sva prava koja danas imamo ostaju kao istinske vrijednosti koje su žrtve utkale od svakog od nas.

Dodala je da će na granici između Općine Medulin i Ližnjan biti podignut spomenik kao znak sjećanja na sve stradalnike.

Podršku cijelom projektu dao je i predsjednik Josipović, koji je u svom dopisu istaknuo da "nas ova mnogima nepoznata činjenica još jednom podsjeća na velike traume koje je hrvatski narod prošao u ratovima tijekom prošlog stoljeća, a koje su pogađale i pripadnike nacionalnih manjina u našoj domovini. Stoga je od velike važnosti historiografski osvijetliti i na dostojan način obilježiti stradanje Istrana tijekom spomenutog egzodusa, koji nažalost nije bio i posljednji".

Na svečano postavljanje spomen-ploče doći će i potomci žrtava iz Gmünda. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter