GM hrana dokazano šteti plodnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski strucnjaci objavili su senzacionalne rezultate – tvrde da imaju nepobitne dokaze da su geneticki modificirani organizmi štetni za sisavce.

Istraživanje je pokazalo da životinje koje jedu GM hranu gube sposobnost reprodukcije. Hrcci koji imaju brzi ciklus reprodukcije dvije su godine jeli GM soju. Kontrolna grupa hrcaka jela je prirodnu soju koju su pronašli samo u Srbiji jer je 95 posto soje u svijetu vec modificirano.

Dr. Aleksej Surov kaže: "Izdvojili smo nekoliko grupa hrcaka, držali ih u parovima i prvoj davali obicnu hranu. Drugu grupu hranili smo sojom koja nema GM sastojke, trecoj smo povremeno davali GM soju, a cetvrtoj iskljucivo GM.

Isprva je kod svih sve išlo dobro. No, nove generacije hranjene GM hranom sporije su rasle i seksualno sazrijevale, a u trecoj vec nije bilo mladuncadi. Dokazali smo da su ovi parovi izgubili plodnost."

Uz to, trecoj generaciji hrcaka hranjenima GM hranom u ustima je pocela rasti dlaka. Znanstvenicima nije jasno zašto je do toga došlo.

Rezultati ruske studije podudaraju se s onima u Francuskoj i Austriji. Naime, kad su znanstvenici otkrili da je GM pšenica štetna za sisavce, Francuska je odmah zabranila uzgoj i prodaju GM hrane.


Podijeli: Facebook Twiter