Glumci i kratki film obilježili 2010.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjih godina hrvatsku kinematografiju prate dva simbola koja ju održavaju na površini europske i svjetske prisutnosti. Jedan su glumci, posebno glumice, a drugi je kratkometražni film. Godina iza nas pocela je sa Zrinkom Cvitešic kao velikom nadom europskog filma, a završila s Marijom Škaricic kao još jednim glumackim dijamantom za koji se sve više otimaju redatelji.

I dok ce Marija pokušati ove godine osvojiti europskog Oscara, koji je prije koji mjesec u Estoniji pobjegao Zrinki, ali je osvojila nagradu u Prištini, ona ce u Hollywoodu pokazati sav svoj glumacki (s filmom Jasmile Žbanic "Na putu"), pjevacki i plesacki talent - i pricekati da stigne Marija.

Uz njih ukorak idu uspjesi hrvatskog kratkog igranog filma, recimo "Žutog mjeseca" Zvonimira Jurica koji je lanjsku godinu poceo nastupom na 60. Berlinaleu kao prvi hrvatski film u službenoj konkurenciji, a gle cuda, u njemu jednu od uloga igra i Marija Škaricic, uz Lanu Baric, koja je za tu briljantnu igru dobila u Puli Zlatnu Arenu i nagovijestila da ce krenuti stopama svojih kolegica. Tu dodajem Natašu Janjic koja sve više snima u Srbiji.

Juricev film je osvojio i Sarajevo, Grcku, Portugal, ali je isto tako nešto starijeg datuma "Tulum" Dalibora Matanica nastavio tulumariti po svijetu i lani te gdje god je bio prikazan, osvojio neku od nagrada, od Splita, Francuske (Beauvisa), Južne Koreje, do Nice, u kojoj je Leona Paraminski osvojila nagradu za glumu, Bruxellesa, gdje je film odnio Grand Prix, Dubaija i Londona…

Ovo je samo nastavak nevjerojatnog uspjeha hrvatskog kratkog igranog filma koji je u velikom stilu zapocela još uvijek studentica zagrebacke ADU Irena Škoric svojim filmom "Rastanak", koji ce uci u povijest hrvatske kinematografije kao film s najviše svjetskih nagrada i priznanja, a da nije rijec o pukoj slucajnosti, govore novi odjeci o njenom najnovijem filmu "Sudbina broja 13", dokumentarcu o zagrebackom tramvaju koji je osvojio platinastu nagradu u Americi, a "Rastanak" u Grckoj.

Goran Devic s filmom "Tri" te Ivan Ramljak i Marko Škoboja s "Oslobadanjem u 26 slika" uvršteni su konkurenciju Roterdama, gdje je pak igrani film Antonija Nuica "Kenjac" osvojio prvo mjesto.

Film Rajka Grlica "Neka ostane medu nama" u Karlovim Varyma, a potom i u New Yorku, osvaja takve nagrade i priznanja - film u cjelini, režija kao zanat, ali i gluma Mikija Manojlovica koji je vec odavno prešao granice europske prepoznatljivosti.

Uz njega svakako treba spomenuti Leona Luceva koji zapravo više (u)nosi snagu filmovima u Sloveniji i BiH, dok je doma svugdje pomalo prisutan. Bojan Navojec snima u Danskoj, a Krešimir Mikic u Njemackoj i Bugarskoj.

No, vratimo se filmu. "U zemlji cudesa" Dejana Šorka Napulj je prepoznao vrijednost za Grand Prix, a bio je i u službenoj konkurenciji u Portugalu; "Metastaze" Branka Schmidta osvajaju publiku i kritiku od Njemacke, V. Britanije do Francuske i Belgije i Dubaija; "Ljubavni život domobrana" Pave Marinkovica, koji je u Puli prikazan onako "nabrzinu" - dovoljno da Puljanka Dijana Vidušin osvoji Zlatnu Arenu za glavnu žensku ulogu - pobrao je nagradu žirija u Houstonu...

"Crnci" Gorana Devica i Zvonimira Jurica su godinu poceli u Trstu, a nastavili u Litvi i V. Britaniji da bi na kraju zadobili povjerenje svojih hrvatskih kolega, što je cesto teže nego osvojiti neku od svjetskih nagrada, te je odabran za našeg kandidata za Oscara.

Tri animirana filma su vec pocetkom godine pozvana na festival u Francusku; "Moj put" Veljka Popovica, "Nespavanje ne ubija" Marka Meštrovica i "Miramare" Michaele Mueler, koji ce osvojiti nagradu u Švicarskoj, a potom u lipnju veliki iskorak u Njemackoj, ponovo Francuskoj, Maroku: "Tišina" Borivoja Dovnikovica i "Jace od života" mladog Livija Rajha, a Krešimir Zimonic predstavlja izbor najboljeg iz hrvatske animacije - od Vukotica, Neugebauera i Grgica, do Marušica, Gašparovica, Hewit, Bakliže i Kreca. (Piše Mate CURIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter