Glumac, njegov tekst i - publika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada nas netko ukori, govori nam da ništa ne razumijemo, špota nas, navodi da "glumimo" razne životinje i da se "glupiramo" po pozornici, obično nam nije drag. No, tome nije uvijek tako, što je pokazala i predstava, za koju slobodno možemo reći da je legendarna, Zijaha Sokolovića "Glumac… je glumac… je glumac", koja je izvedena u srijedu navečer pred prepunim ljetnim kinom na Brijunima, gdje se tražila stolica više.

Kritike o ovoj predstavi govore da je briljantna, zbunjujuća, zadivljujuća, a ona je sve to i više od toga. Na sceni je samo glumac i gotovo dva i pol sata glumačkog umijeća, bez rekvizita, svjetlosnih, glazbenih, scenskih i drugih efekata. Glumac, njegov tekst i - publika. Koju glumac mora uključiti, koja mora postati dio predstave.

Sudeći po ovacijama koje su trajale nekoliko minuta i publici koja bi tražila još, da nije morala požuriti na zadnji brod, predstava se svima silno svidjela, što je publika pokazala aplauzima tijekom cijelog trajanja ovog urnebesnog monologa.

Kada nešto ponavljamo, kada nešto moramo više puta (pre)pričati, brzo nam dojadi stalno prepričavat jedno te isto. Kada čujemo neki vic nekoliko puta, više nam se ne da slušat ga, a kamoli prepričavati. A Sokolović krećući od jedne sasvim banalne, obične, jednostavne situacije kreira pravi glumački dragulj, u stanju da svaki put kada ga gledamo i slušamo bude drukčiji, a uvijek pun energije, snage, u znaku dobrih emocija, strastveno i nadahnuto izvedeno. Kao da je prvi put.

Neki će možda zamjeriti psovke, vulgarne izraze, no i ta "vrijeđanja" ta špotanja nikada ne naljute, uvrijede, oneraspolože publiku, već ih nasmiju, publika se osjeća kao dio toga teatra, jer to je samo "začin" kazališnoj kreaciji koja se temelji na neiscrpnom vrelu naracije, pripovijedanja, kazivanja, predstavljanja, nasmijavanja, kada se polazna tema može toliko nadograđivati da jednostavno zaboravimo od čega je sve to krenulo.

Monodrama "Glumac… je glumac… je glumac" kultna je predstava koja se igra već skoro 40godina i izvedena je gotovo 1.600 puta, te je o njoj u svijetu napisano više od 500 kritika i tekstova. Premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter